Με πολύ χαμηλές ταχύτητες «σερφάρουν» οι Ελληνες χρήστες του Ιντερνετ

Με πολύ χαμηλές ταχύτητες «σερφάρουν» οι Ελληνες χρήστες του Ιντερνετ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τομέα των σταθερών δικτύων επικοινωνίας η Ελλάδα υστερεί δραματικά στις ευρυζωνικές υποδομές. Οι Ελληνες χρήστες, κατά το «σερφάρισμά» τους στο Ιντερνετ, βιώνουν ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Ookla, ο μέσος όρος μετάδοσης δεδομένων ανά δευτερόλεπτο στην Ελλάδα στα ευρυζωνικά σταθερά δίκτυά της ανέρχεται σε 8,79 εκατ. στοιχειώδεις μονάδες πληροφορίας το δευτερόλεπτο (Mbps), όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι σχεδόν διπλάσιος (18,3 Mbps) και υπερδιπλάσιος στις χώρες του ΟΟΣΑ (22,9 Mbps) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (24,6 Mbps), μέλος των οποίων είναι η Ελλάδα.

Με βάση τις προαναφερόμενες επιδόσεις, η χώρα κατατάσσεται στην 86η θέση μεταξύ 191 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση. Και μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, μεταξύ 27 χωρών-μελών καθώς δεν υπάρχει αξιολόγηση της Μάλτας. Οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων στα ευρυζωνικά τους δίκτυα είναι η Ιταλία (8,26 Mbps), η οποία κατατάσσεται στην 93η θέση, και η Κύπρος (7,34 Mbps), η οποία κατατάσσεται στην 101η θέση.

Πολύ καλύτερη όμως είναι η κατάσταση στα ευρυζωνικά δίκτυα που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας. Με βάση πάλι τις μετρήσεις της Ookla, στην Ελλάδα τα δίκτυα προσφέρουν κατά μέσο όρο ταχύτητες 12,19 Mbps, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται σε 7,8 Mbps. Με βάση την επίδοση αυτή, η χώρα κατατάσσεται στην 22η θέση παγκοσμίως και 9η στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει καθοριστικά η Cosmote, η οποία εμφανίζεται να προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της. Η θυγατρική του ΟΤΕ τον μήνα που διανύουμε κατάφερε κατά μέσον όρο οι ταχύτητες μετάδοσης να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 15 Mbps. Οι ανταγωνιστές της παραμένουν αρκετά πιο χαμηλά και συγκεκριμένα για την ίδια περίοδο, η Vodafone εμφανίζεται να προσφέρει κατά μέσον όρο ταχύτητες μετάδοσης στο δίκτυό της 8,61 Mbps και η Wind 6,58 Μbps. Στα δίκτυα σταθερής, οι ταχύτητες μετάδοσης είναι σχεδόν παραπλήσιες και δεν διαφοροποιούνται αισθητά. Οι πελάτες του ΟΤΕ εμφανίζουν πάλι τις υψηλότερες ταχύτητες για «κατέβασμα» αρχείων (9,44 Mbps), ενώ από κοντά ακολουθούν οι χρήστες της Forthnet (8,68 Mbps), της Hellas Online (8,63 Mbps) και της Tellas (8,27 Mbps). Σε μεγαλύτερη απόσταση βρίσκεται η Cyta (6,53 Mbps).

Φυσιολογικά, με το πέρασμα του χρόνου, οι ταχύτητες μετάδοσης στα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας βελτιώνονται. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα, η ταχύτητα μετάδοσης στα δίκτυα σταθερών επικοινωνιών έχει βελτιωθεί κατά περίπου 20%. Η μέση ταχύτητα μετάδοσης τον περασμένο Ιούνιο ήταν 7,26 Mbps και τον μήνα που διανύουμε ανέρχεται σε 8,81 Mbps. Αντίστοιχη είναι και η βελτίωση της ταχύτητας στην κινητή, όπου η μέση ταχύτητα μετάδοσης έχει βελτιωθεί κατά περίπου 25% το τελευταίο 12μηνο. Από 9,83 Mbps που ήταν η μέση ταχύτητα τον Ιούνιο του 2013, τον Μάιο του 2014 ανήλθε σε 12,22 Mbps.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι «κυβερνο-έχοντες» στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοί που βιώνουν τις υψηλότερες ταχύτητες στο «σερφάρισμά» τους στο Ιντερνετ, είναι οι κάτοικοι της Βούλας στην Αττική. Η προσφερόμενη ταχύτητα μετάδοσης στην περιοχή, μέσω σταθερού δικτύου επικοινωνιών, έχει μετρηθεί από την Ookla σε 20,58 Μbps. Η ταχύτητα αυτή είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου για ολόκληρη τη χώρα και στη Γλυφάδα, που ακολουθεί στην κατάταξη, προσφέρεται μέση ταχύτητα μετάδοσης 11,84 Mbps. Ακολουθούν η Αλεξανδρούπολη με μέση ταχύτητα 10,92 Mbps και η Τρίπολη με 10,00 Mbps. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές ο ΟΤΕ ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες VDSL.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή