Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διεθνή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας με κωδική ονομασία «Hydra» έφερε εις πέρας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικοί εντόπισαν σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο συνολικά 78 χρήστες – διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας. Εξ αυτών τρεις συνελήφθησαν στην Ελλάδα, ενώ τα στοιχεία για τους υπόλοιπους διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και διήρκεσε επτά μήνες. Αφετηρία υπήρξε ο εντοπισμός στην Αττική 34χρονου παιδόφιλου, ο οποίος αντάλλασσε φωτογραφίες και βίντεο με χρήστες του Διαδικτύου μέσω ειδικού προγράμματος (Peer to peer). Περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως άνεργος, που διαμένει στη Δ. Αττική. Μέσω ειδικού λογισμικού (T.L.O.) αστυνομικοί εντόπισαν τα ψηφιακά ίχνη χρηστών που αντάλλασσαν αρχεία με τον 34χρονο και στη συνέχεια, διευρύνοντας τον κύκλο της έρευνας, αποκάλυψαν ένα δίκτυο παιδόφιλων που διακινούσαν υλικό μέσω συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων.

Oι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν χρήση νομοθεσίας που τους επιτρέπει να παριστάνουν τους διακινητές παράνομου πορνογραφικού υλικού ούτως ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία παιδόφιλων. Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας βρέθηκαν σε συνολικά 32 χώρες. Καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από τα αρχεία είναι πρωτότυπα, διεξάγεται έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες παρήχθησαν.

Στην Ελλάδα, πλην του 34χρονου συνελήφθησαν ένας 24χρονος φοιτητής και ένας 47χρονος Βούλγαρος παιδίατρος. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μ.Σφακιανάκη, ο τζίρος από τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας ανέρχεται παγκοσμίως σε 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή