Τα δύο πρόσωπα της δημοσιότητας

Τα δύο πρόσωπα της δημοσιότητας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συμβάν καταγγέλθηκε -αν και η ακρίβεια ορισμένων κρίσιμων λεπτομερειών αμφισβητήθηκε από το υπουργείο Υγείας- και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Υπεύθυνος του λογιστηρίου μεγάλου αθηναϊκού νοσοκομείου διέκοψε τις προετοιμασίες χειρουργείου για την τοποθέτηση απινιδωτή σε ανασφάλιστο καρδιοπαθή διότι δεν διέθετε βιβλιάριο απορίας. Την καταγγελία έκανε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα -κατά τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου- υποχρέωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου σε υπαναχώρηση, επανεισαγωγή και εξυπηρέτηση του ασθενή. «Ευχόμαστε οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων αλλά και το υπουργείο Υγείας να δείξουν αυτή την ευαισθησία για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και όχι μόνο αφού δίνεται δημοσιότητα», τονίστηκε στην ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου.

Είναι γεγονός ότι προβλήματα αυτού του τύπου, αλλά και άλλα, λύνονται μόνο αφού δημοσιοποιηθούν. Η παράνοια της πολυδαίδαλης διοίκησης, η δεινοσαυρική γραφειοκρατία, η αφόρητη φτώχεια, η εξόφθαλμη αδικία, καθημερινές φρικαλεότητες που δεν συγκινούν όσο παραμένουν, αν και κραυγάζουσες, ταπεινές δίπλα μας, αίφνης αποκτούν όλο το συνταρακτικό τους νόημα, το σοκαριστικό τους περιεχόμενο όταν γίνουν είδηση, αρθούν πάνω από τις μικρές αφώτιστες ζωές των ανώνυμων ανθρώπων.

Οχι, δεν θα έχουν την ίδια τύχη όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες -σε τρία εκατομμύρια υπολογίζονται- παρά μόνον όσων οι υποθέσεις τύχει να βγουν από το σκοτάδι της αφάνειας. Οσοι αποφασίσουν να εκτεθούν κοινοποιώντας το ζήτημά τους, θα εξασφαλίσουν ενδεχομένως και τη λύση του μέσα από την εξύψωση της περίπτωσής τους σε κοινό δράμα που θα βιωθεί με συγκίνηση από εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας την άμεση άνωθεν παρέμβαση. Οι πρωταγωνιστές, εκπρόσωποι του πάσχοντος είδους, θα εγείρουν συγκρίσεις, ταυτίσεις, οι οποίες θα χτίσουν ένα κοινό σύμπαν συμφωνίας, ένα πρότυπο επιβίωσης, όπου όλα θα λειτουργούν για λίγο μαγικά, δίνοντας ένα αφοπλιστικό περιεχόμενο στην έννοια της δικαιοσύνης. Αλλά θα κινδυνεύσουν ταυτόχρονα να γίνουν και βορά των ΜΜΕ, που θα αναπλάσουν προς άμεση θεαματική ανάλωση και τις πιο μύχιες πτυχές της ζωής τους, όσο διάστημα αυτοί «πουλάνε» – λίγες ώρες, λίγες μέρες;

Τρομάζει κανείς με τη δύναμη της δημοσιότητας που μπορεί εν μια νυκτί να αλλάξει, να σώσει ή να καταστρέψει τη ζωή κάποιου. Η άσημη καθημερινότητα είναι σαν ένα ποτάμι που ρέει, ήρεμα ή ορμητικά, ανάμεσα σε δύο όχθες. Η δημοσιότητα είναι ένα πίδακας, που πετιέται ψηλά και αποθεώνεται, για να διασκορπιστεί έπειτα παντού και να χαθεί. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι στον σημερινό κόσμο της εντατικής ενημέρωσης, η υπόσχεση της λύτρωσης, της ευτυχίας δίδεται από την επικοινωνία και τα πολλαπλά εργαλεία της, των οποίων παγκόσμια, θριαμβευτική κατάληξη, είναι το Ιντερνετ. Καλλιεργεί το φως της λογικής, τη δύναμη της ανθρώπινης ένωσης ενάντια στον σκοταδισμό, τη διαφθορά και τη διαίρεση, και για πόσους; Ενίοτε, για το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο κύκλος που περικλείει τα όντα σε μια ιδεατή κοινότητα ενδιαφερόντων και ελπίδων είναι ακόμη ανατριχιαστικά μικρός. Εξω από αυτόν, πλήθη σπαράσσονται μέσα στην αδικία, τον κυνισμό, τις αντιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή