Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπλήρωμα της Ν.Δ.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπλήρωμα της Ν.Δ.

7' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους, θέτει μέσω της «Κ» ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στο δίλημμα που έχει θέσει για την υπερψήφιση της «Ελιάς» ή τη βύθιση της χώρας σε περιπέτειες. Επίσης, αναφερόμενος στον Νοέμβριο του 2011 και στις Κάννες, τονίζει ότι όλες οι επιλογές που έγιναν ανήκουν στον κ. Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως τίποτε δεν επιβλήθηκε από τον κ. Μπαρόζο στην τότε κυβέρνηση.

– Το δίλημμα «Ελιά ή ακυβερνησία» δεν έρχεται σε σύγκρουση με την πάγια θέση σας για σταθερότητα;

– Αυτό που ζητώ από τους πολίτες είναι ακριβώς να συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Η θεμελιώδης επιλογή μας, που είναι ακριβώς η προστασία της σταθερότητας, μας επιβάλλει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να θέσουμε προεκλογικά αυτό που όλοι περιμένουν να θέσουν μετεκλογικά. Συνεπώς, ο πολίτης καλείται να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα με τον τρόπο που επιθυμεί χωρίς να αφεθεί έρμαιο στις μετεκλογικές ερμηνείες.

 – Αν το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών;

– Αναφέρομαι στη συνδυαστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ και την «Ελιά». Δεν μπορείς να συγκρίνεις από τη μια μεριά τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το άθροισμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να αθροίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπλήρωμα της Ν.Δ. Είναι ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο προοδευτικός πόλος της κυβερνητικής συνεργασίας. Είναι η δύναμη που διαμόρφωσε το στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και στο οποίο προσχώρησε εκ των υστέρων η Ν.Δ. 

– Γιατί «κυβερνητική σταθερότητα» σημαίνει ψήφος στην «Ελιά» και όχι στη Ν.Δ.;

– Πρέπει να ψηφίσει «Ελιά» αυτός που τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας, αντιλαμβάνεται και αποδέχεται αυτό που κάνουμε και είναι ένας προοδευτικός δημοκρατικός πολίτης που ανήκει στην ευρύτερη παράταξη. Δεν μπορώ να αποδεχθώ τη συμπεριφορά που λέει «ανήκω στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, αλλά για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας ψηφίζω Ν.Δ.». Δεν μπορώ να αποδεχθώ τη συμπεριφορά που λέει «ανήκω στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, θέλω κυβερνητική σταθερότητα, αλλά ψηφίζω χαλαρά». 

– Πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτησή σας από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

– Δεν θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα. Αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα και για την παράταξη. Και μη σας απασχολούν ερωτήσεις που έχουν σχέση με την προσωπική μου στάση. Η προσωπική μου στάση είναι πάντα μια στάση ευθύνης. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν κρίνομαι εγώ στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η προοπτική του τόπου. 

– Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι μονόδρομος η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.;

– Τα πράγματα είναι τελείως αντίστροφα. Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 να μετάσχει σε ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατά προτίμηση ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων εάν θεωρούσε ότι ανήκε σε αυτές. Ούτε είναι μονόδρομος τίποτα. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο διαλόγου. Μας επιτίθεται και μας κατηγορεί διαρκώς. Εκανε την εθνικά ανεύθυνη επιλογή να δημιουργήσει συνθήκες συμβολικού «εμφυλίου πολέμου». Εμείς προσπαθούμε με ψυχραιμία και πάντα με κριτήριο το εθνικό συμφέρον να προστατεύσουμε την ηρεμία και την προοπτική της χώρας. Και φυσικά, την αξιοπρέπεια της παράταξής μας.

– Τελικά, τι συνέβη εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες;

– Πέφτετε και εσείς θύμα μιας καταφανούς γελοιότητας; Στις Κάννες συνεκλήθη μια διακυβερνητικού χαρακτήρα συνάντηση με την πρωτοβουλία Σαρκοζί και Μέρκελ, οι οποίοι συζήτησαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, παρισταμένων απλώς των παραγόντων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ είχαν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, που περιελάμβανε και το «κούρεμα» του χρέους, άρα στη λήψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου του 2011. Και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν δρομολογήθηκαν στις Κάννες. Είχαν δρομολογηθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ήδη από τις αρχές Ιουνίου του 2011, που είχε συζητήσει με τον κ. Σαμαρά πιθανή συνεργασία με άλλο πρωθυπουργό. Ολοκληρώθηκαν, δε, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος την ημέρα που γυρίσαμε από τις Κάννες συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τελικά και με τον κ. Καρατζαφέρη την κυβέρνηση συνεργασίας, επιλέγοντας ο ίδιος τον πρωθυπουργό. Και η τρίτη του προτίμηση μετά τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Πετσάλνικο ήταν ο κ. Παπαδήμος, τον οποίο ουδείς πρότεινε από πουθενά αλλού. Οι προτάσεις έρχονταν από το εσωτερικό της Ελλάδας. Αρα λοιπόν οι αναφορές στον κ. Μπαρόζο και σε δήθεν συνομιλίες μου με τον κ. Μπαρόζο που είχε ως συνομιλητή τον κ. Παπανδρέου και όχι εμένα, γιατί εγώ είχα ως συνομιλητή τον κ. Ρεν, είναι αστείες ιστορίες γι’ αυτούς που δεν ξέρουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και κακώς δεν θυμούνται τι συνέβη μπροστά στα μάτια τους στην Ελλάδα, από Ελληνες για τους Ελληνες.

Συγκυβέρνηση ίσον διαρκής διαπραγμάτευση

– Οι επιτυχίες της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά, η μερική έξοδος στις αγορές και οι προβλέψεις εταίρων και διεθνών οργανισμών είναι εφαλτήριο γενικότερων θετικών εξελίξεων;

– Προφανώς. Οταν έχεις μια χώρα που περνάει έπειτα από οκτώ χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν έχεις πρωτογενές πλεόνασμα ύστερα από τόσα χρόνια, όταν αρχίζεις να μοιράζεις έστω ένα μικρό κοινωνικό μέρισμα και να στηρίζεις την πραγματική οικονομία, όταν έχεις τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσεις ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όταν έχεις για πρώτη φορά μετά τόσα χρόνια θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση, όταν έχεις ξένες άμεσες επενδύσεις, πράγματι έχεις μια συρροή θετικών ενδείξεων, οι οποίες πρέπει να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να γίνει πιο αισιόδοξη. 

– Παρουσιάσατε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Το θεωρείτε ρεαλιστικό, ιδίως τη στιγμή που πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

– Η κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμικούς της εταίρους και στο Eurogroup το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ως κοινός παρονομαστής. Στη συνέχεια εμείς παρουσιάσαμε τη δική μας, πιο συγκεκριμένη πρόταση, σε συνδυασμό και με τα όσα προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του εκλογικού του μανιφέστου. Τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως ρεαλιστικό να προωθηθούν στο πλαίσιο και της κυβέρνησης συνεργασίας. Η οπτική γωνία υπό την οποία παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας είναι η απασχόληση. Μίλησα με συγκεκριμένους αριθμούς θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στη ναυτιλία. Υπάρχουν κοιτάσματα απασχόλησης που η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε το μείζον εθνικό πρόβλημα, που είναι η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων.

– Τις τελευταίες εβδομάδες, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε μια σειρά ζητημάτων με τη Ν.Δ. Αποτελούν διαφοροποιήσεις προεκλογικού χαρακτήρα ή απλώς δείχνουν τα όρια της συνεργασίας;

– Οχι, δεν συμφωνώ μαζί σας ότι αυτό ισχύει τις τελευταίες εβδομάδες. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε μια σειρά από ζητήματα αξιακά και πολιτικά με τη Ν.Δ. εδώ και 10ετίες. Ανήκουμε σε δύο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Ημασταν και είμαστε οι ιστορικοί αντίπαλοι της περιόδου της μεταπολίτευσης. Κατεβαίνουμε τώρα στις ευρωπαϊκές εκλογές μετέχοντας σε δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που διεκδικούν τη νίκη. Εχουμε διατυπώσει διαφορετικές προτάσεις για μια σειρά από θέματα όλη αυτή την περίοδο. Μόνο τους τελευταίους μήνες μπορώ να σας θυμίσω την προσπάθεια που έγινε για τη φορολογία ακινήτων, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για τη ρύθμιση των οφειλών, για το γάλα, για τις λαϊκές αγορές, για τις εμπορικές μισθώσεις, για την ανάγκη να καλυφθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροφαρμακευτικά ώστε να μην υπάρχει πρακτικά κανείς ανασφάλιστος. Και φυσικά, θα θυμάστε ότι από την αρχή που σχηματίστηκε η κυβέρνηση αυτή, το καλοκαίρι του 2012, προτείναμε ένα διαφορετικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης και τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Οπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια διαρκής, ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση. Στην Ελλάδα, βεβαίως, σκληρότερη διαπραγμάτευση είναι αυτή που κάνουμε με την τρόικα.

– Είπατε ότι θα απευθυνθείτε στον κ. Παπούλια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θα ζητήσετε αλλαγές με την κυβέρνηση ως έχει ή θα ζητήσετε να συμμετάσχουν και άλλα κόμματα στο κυβερνητικό σχήμα;

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνον ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και σύμβολο της εθνικής ενότητας. Και το πραγματικό ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι να ενωθεί ξανά εθνικά και να συναινέσει ξανά κοινωνικά. Η κυβέρνηση που επιδιώκουμε να παραμείνει σταθερή και να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση είναι κυβέρνηση όλου του έθνους, κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου για να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.

Η σχέση μου με τον Γ. Παπανδρέου

– Η σχέση σας με τον κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο ναδίρ. Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ σας;

– Αντιμετωπίζω τον κ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του περιποιώ όλες τις σχετικές τιμές. Τον αντιμετωπίζω ως έναν εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κρίσιμο για την κυβερνητική πλειοψηφία και τη σταθερότητα και θεωρώ ότι μεταξύ όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι αυτός που έχει ιστορικά το μεγαλύτερο και εντονότερο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθειά μας.

– Πώς κρίνετε νεοπαγή κόμματα, όπως το «Ποτάμι»;

– Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα τοποθετήσω στο ιδεολογικό και αξιακό φάσμα. Θα ήθελα να εκφραστούν με ευθύ και υπεύθυνο τρόπο πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα: Συμφωνούν με την ανάγκη σταθερότητας και ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής ή συντάσσονται με την αντιπολίτευση και συνυπογράφουν το αίτημα για άμεση αλλαγή πορείας προς το άγνωστο; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή