Αποψη: Το προφίλ του αναποφάσιστου ψηφοφόρου των ευρωεκλογών

Αποψη: Το προφίλ του αναποφάσιστου ψηφοφόρου των ευρωεκλογών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις ευρωεκλογές το σώμα των ψηφοφόρων, που δεν αποσαφηνίζουν την πρόθεση τους για το ποιο κόμμα προτίθενται να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου, εξακολουθεί να κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ανάλογα τις έρευνες καταγράφει ποσοστά, που κυμαίνονται μεταξύ του 15 και 20%. Σε κάποιες περιπτώσεις η απροσδιόριστη δημοσκοπική ψήφος κινείται ακόμη υψηλότερα, ενισχύοντας έτσι την αβεβαιότητα για την τελική έκβαση.

Ποιο είναι όμως το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου; Αν θέλουμε να ορίσουμε με λίγες λέξεις την πλειοψηφική εικόνα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μπορούμε να την περιγράψουμε ως εξής: νέα γυναίκα πιθανόν απόφοιτη πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα αναποφάσιστους ψηφοφόρους είναι γυναίκες. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων  είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένας στους τρεις  είναι μέχρι τριάντα πέντε ετών.

Η ταυτότητα αυτή των αναποφάσιστων δεν μας εκπλήσσει και ούτε συνδέεται στενά με τις προσεχείς εκλογές. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι έρευνες γνώμης δείχνουν να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στους λιγότερο αποφασισμένους ψηφοφόρους και την ηλικία. Οι νέοι, λόγω της περισσότερο χαλαρής σχέσης τους με την πολιτική καθώς και της έλλειψης κομματικής ταύτισης  είναι συνήθως όχι τόσο κατασταλαγμένοι και πιο ευμετάβλητοι από αυτούς των μεγαλύτερων ηλικιών που χαρακτηρίζονται  από ισχυρότερο ενδιαφέρον για την πολιτική και περισσότερο σταθερή εκλογική συμπεριφορά -δεν είναι τυχαίο που τα μεγάλα κόμματα του πρώην δικομματισμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα τους ποσοστά στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Σε ότι αφορά την πολιτική τους προέλευση, οι αναποφάσιστοι προέρχονται κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ – αν και ένα σημαντικό τμήμα αυτών δηλώνουν πως δεν ψήφισαν την τελευταία φορά. Η υπεροχή αυτή της ΝΔ στο σώμα των αναποφάσιστων ερμηνεύει, μερικώς τουλάχιστον,  τη σχετικά χαμηλή της συσπείρωση, και συμβάλει στο να κινείται το ποσοστό της  γύρω από το 20% σε όλες σχεδόν τις  δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Το αν θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να πείσει αυτούς τους ψηφοφόρους να επανακάμψουν είναι ανοιχτό προς το παρών ζήτημα και σε κάθε περίπτωση η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το που θα κυμανθεί η δύναμη της το βράδυ της 25η Μαΐου.   

* Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή