Η «αστοχία» των exit polls

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συνέβη και έπεσαν έξω όχι μόνον οι δημοσκοπήσεις, αλλά ακόμη και τα exit polls; Πώς είναι δυνατόν ακόμη και όταν έκλεισαν οι κάλπες πέντε δημοσκοπικές εταιρείες να εμφανίζουν την κ. Ρ. Δούρου να θριαμβεύει με 29% και λίγο αργότερα να ξανα-«προβλέπουν» ότι θα κερδίσει οριακά τον κ. Γιάννη Σγουρό; Και γιατί όλες οι εταιρείες είχαν προβλέψει ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ήταν στην τρίτη θέση, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή πάλευε για την πρώτη;

Τα ερωτήματα αυτά ευλόγως θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν υπήρξε ούτε μία δημοσκόπηση που να προβλέψει με ακρίβεια το χθεσινό αποτέλεσμα σε Αττική και Αθήνα. Η βαρύτατη καταγγελία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν αρχικώς ακόμη για «σκόπιμη χειραγώγηση των πολιτών», αποδείχθηκε βέβαια άδικη στην πορεία της βραδιάς. Αλλωστε μέχρι και την Παρασκευή ακόμη και οι εταιρείες που θεωρούνταν φίλα προσκείμενες στο κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έδιναν διαφορετικές προβλέψεις.

Επομένως τι έγινε και έπεσαν όλοι έξω θα αναρωτηθείτε; Οι λόγοι είναι τρεις και έχει νόημα να τους δούμε αναλυτικά γιατί μάλλον απαντούν στο ερώτημα γιατί την τελευταία διετία είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα μια ασφαλής δημοσκοπική πρόβλεψη. Ο πρώτος βρίσκεται στην άρνηση συμμετοχής των πολιτών στις μετρήσεις. Ανω του 40% όσων δέχονται κλήσεις από τις εταιρείες είτε αρνούνται να απαντήσουν είτε και παραπλανούν τους τηλεφωνητές με λάθος απαντήσεις. Θα ρωτήσετε βέβαια «πρώτη φορά συμβαίνει αυτό»; Η απάντηση είναι «ναι», καθώς ουδέποτε στο παρελθόν οι ερευνητές δεν αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλη άρνηση συμμετοχής και δεν καλούνταν επί της ουσίας να διαμορφώσουν συμπεράσματα από τους μισούς πολίτες.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τους νέους. Τα τελευταία χρόνια οι μικρότερες ηλικίες (που κατεξοχήν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ) είτε έχουν «μετακομίσει» από τον ΟΤΕ στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, είτε δεν έχουν καν σταθερό τηλέφωνο. Με συνέπεια να μη μετέχουν καν στις έρευνες, στρεβλώνοντας ακόμη περισσότερο αυτό που στη στατιστική ονομάζεται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

«Και γιατί έπεσαν έξω ακόμη και exit polls» θα ξαναρωτήσετε. Η απάντηση σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους βρίσκεται και πάλι στους νέους. Διότι από την υποεκπροσώπησή τους στις προεκλογικές έρευνες που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χθες ξαφνικά τα ίδια ποσοστά προέκυψαν παραφουσκωμένα γιατί απλούστατα οι νέοι που πήγαν στις κάλπες «υπερπροθυμοποιήθηκαν» να μετέχουν στα exit polls εν αντιθέσει με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον οι ειδικοί υποστήριζαν ότι στην ανατροπή των προβλέψεών τους συνέτεινε και η πόλωση που προκάλεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών των κ. Σγουρού και Καμίνη προς όφελος της κ. Δούρου και του κ. Σακελλαρίδη.

Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια δεν θα το μάθουμε ίσως ποτέ και οπωσδήποτε χρειάζεται πλέον μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τον τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, είναι μάλλον εύκολο να τα βάζουμε μόνον με τους δημοσκόπους, όταν στις έρευνές τους το 50% εξ ημών δηλώναμε μέχρι την Παρασκευή αβέβαιοι για την ψήφο μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή