Ολα μένουν ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο

Ολα μένουν ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυναμική, αλλά όχι τόση ώστε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει αντοχή αλλά και συνοχή –αν κρίνουμε από τις επιδόσεις υποψηφίων που στηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ– αλλά έλαβε ηχηρότατο μήνυμα από τους ψηφοφόρους. Η Χρυσή Αυγή έχει ριζώσει στην πολιτική σκηνή. Η πόλωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και θα αυξηθεί αυτή την εβδομάδα, πριν από τον δεύτερο γύρο και από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σαν δύο πυγμάχοι που βρίσκονται επιτέλους στο ρινγκ ύστερα από πολλές λεκτικές συγκρούσεις, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση χθες έριξαν μια-δυο γροθιές, δημιούργησαν κάποιες εντυπώσεις, διέψευσαν μερικά προγνωστικά, αλλά δεν οδήγησαν σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ούτε ανατροπή ούτε βελτίωση κλίματος και πρακτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έως τώρα δεν φάνηκε να αυξάνει τα ποσοστά του σε δημοσκοπήσεις, πάλι δεν φάνηκε ικανός να ρίξει κάτω τον αντίπαλο.

Η αρχική εντύπωση (από εσφαλμένα exit polls) ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση. Οσο προχωρούσε η νύχτα, όμως, φάνηκε ότι η διαφορά στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής ήταν μικρή, ενώ ήταν ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που προηγείτο του αντιπάλου του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και όχι το αντίθετο. Σε όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα δεν έδειχναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συγκέντρωνε τέτοια δυναμική ώστε να δυσκολέψει τη ζωή της κυβέρνησης. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είναι η ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων (με εκτίμηση ότι θα λάβει 11,1% και 16,3%, αντιστοίχως). Προφανώς, οι κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης» δεν ήταν αρκετές για να πτοήσουν όσους ήθελαν να εκφράσουν οργή και ανασφάλεια μέσω της ακραίας οργάνωσης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει κομματικούς υποψήφιους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας στέρησε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να δείξει ότι δεν λειτουργεί βάσει κομματικών κριτηρίων. Ηταν μια χαμένη ευκαιρία, κυρίως επειδή είναι αξιόλογα τα επιτεύγματα των δημάρχων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα στην κρίση. Η αντοχή των κ. Καμίνη και Μπουτάρη είναι από τα πιο ενθαρρυντικά μηνύματα της χθεσινής αναμέτρησης.

Η πόλωση των περασμένων εβδομάδων δείχνει ότι οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να ξεκόψουν από πρακτικές που έχουν άμεσο αποτέλεσμα αλλά που ανοίγουν ρήγματα στην κοινωνία. Η συνέχιση της πόλωσης μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας αλλά και με τους εταίρους μας. Ισως φανεί καταστροφικό για μικρότερα κόμματα. Το χθεσινό αποτέλεσμα αφήνει τα πάντα ανοιχτά για την ερχόμενη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή