Συνεργασία των γραμμών καταγγελιών για το Διαδίκτυο με την Ιντερπόλ

Συνεργασία των γραμμών καταγγελιών για το Διαδίκτυο με την Ιντερπόλ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικυρώθηκε και επίσημα η καλή συνεργασία που είχε τα προηγούμενα χρόνια ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE, μέλος του οποίου είναι και η ελληνική Ανοιχτή Γραμμή SafeLine, με την Interpol. Σύμφωνα με τα όσα είπαν στην «Κ» συνεργάτες της SafeLine, η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης εγκληματικότητας του Διαδικτύου, με πρώτη τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η SafeLine λειτουργεί στην Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια, συγκεντρώνοντας καταγγελίες χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι εντοπίζουν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες ή διαδικτυακές συμπεριφορές που θεωρούνται παράνομες ή προσβλητικές. Ειδικά όσον αφορά τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, οι καταγγελίες προωθούνται στην ενιαία βάση δεδομένων του INHOPE, όπου ελέγχονται και κινητοποιούνται οι διαδικασίες προκειμένου το υλικό να απομακρυνθεί άμεσα και να κινηθεί η διαδικασία για τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών. Αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία στην οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη η υπογραφή της συμφωνίας με την Interpol.

«Πιστοποιείται και ενδυναμώνεται η λειτουργία των γραμμών καταγγελίας σε όλο τον κόσμο. Τυπικά και απολύτως νόμιμα οι διεθνείς διωκτικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην οργανωμένη αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο» μας λέει η Μελτίνη Χριστοδουλάκη, νομικός, υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής SafeLine. Είχαν προηγηθεί συμφωνίες με την Europol, με επιχειρήσεις «κολοσσούς» του Διαδικτύου, όπως η Facebook, με ΜΚΟ κ.ά. Στο δίκτυο INHOPE εντάσσονται συνολικά 49 γραμμές καταγγελιών σε 43 χώρες του κόσμου. Οσον αφορά την Ελλάδα, η SafeLine (www.safeline.gr) δέχεται ετησίως περίπου 4.000 καταγγελίες που αφορούν πλήθος ζητημάτων σχετικά με «κακές» συμπεριφορές στο Διαδίκτυο, όπως παρενόχληση, διακίνηση προσωπικών δεδομένων κ.λπ. Από αυτές, το 2013 το 12% αφορούσε παιδική πορνογραφία. Ακόμα, 34% είχε να κάνει με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, 16% με οικονομικές απάτες, 8% με εξύβριση, 7% με απειλή κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή