Οι Ελληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά αλλά πληρώνουν με αντικαταβολή

Οι Ελληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά αλλά πληρώνουν με αντικαταβολή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσπιστοι παραμένουν οι Ελληνες με την ηλεκτρονική μεταφορά χρήματος. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), οι Ελληνες παρόλο που έχουν εξοικειωθεί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), αγοράζουν ηλεκτρονικά, αλλά πληρώνουν με… αντικαταβολή.

Η έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στοιχεία της θα παρουσιαστούν σήμερα Τετάρτη σε ειδική ημερίδα που οργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και η VISA με θέμα τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές (e-payments), δείχνει ότι η αντικαταβολή παραμένει ο δημοφιλέστερος τρόπος πληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία από περίπου 2.300 ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) που επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του ΟΠΑ, το 91% εξ αυτών διαθέτει σύστημα πληρωμής μέσω αντικαταβολής. Αντίθετα πληρωμή με πιστωτική κάρτα διαθέτει το 81% των e-shops και με χρεωστική κάρτα το 72%. Τέλος, το 69% των e-shops διαθέτει σύστημα πληρωμής μέσω τραπεζικής κατάθεσης και το 63% προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής μέσω της υπηρεσίας Paypal.

«Τα ποσοστά αυτά δεν αντικατοπτρίζουν βέβαια την πραγματική αξία των online αγορών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Για παράδειγμα», προστίθεται, «η τραπεζική κατάθεση αντιπροσωπεύει πιθανόν λιγότερο από το 5% έως 10% της αξίας συναλλαγών, ενώ η αντικαταβολή παραμένει η κορυφαία πληρωμή για φυσικά προϊόντα στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της αξίας των online αγορών σε αυτή την κατηγορία προϊόντων που γίνεται φυσική παράδοση στο σπίτι/γραφείο».

Η αντικαταβολή ως τρόπος πληρωμής σε online αγορές αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ, τον πιο δημοφιλή τρόπο πληρωμής (82%) από την πλευρά των χρηστών. Ακολουθεί από κοντά η χρήση της πιστωτικής κάρτας (67%), της χρεωστικής κάρτας (62%), της υπηρεσίας Paypal (61%) και της τραπεζικής κατάθεσης (49%). Σύμφωνα με τους μελετητές, η δημοτικότητα των πληρωμών μέσω αντικαταβολής εξηγείται «από τον ιδιαίτερα υψηλό προβληματισμό των Ελλήνων online αγοραστών για θέματα ασφαλείας που σχετίζεται με την έλλειψη εμπειρίας για αγορές από απόσταση αλλά και τη γενικότερη καχυποψία που χαρακτηρίζει γενικά τον Ελληνα καταναλωτή». Η έρευνα ακόμη καταδεικνύει ότι:

• Οι συχνοί χρήστες του paypal έχουν υψηλά ποσοστά πρόσβασης στο Internet «εν κινήσει» μέσω κινητού τηλεφώνου και tablet.

• Το χαμηλότερο «αντιλαμβανόμενο ρίσκο» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν οι συχνοί χρήστες της πιστωτικής κάρτας και το υψηλότερο αυτοί που πληρώνουν με αντικαταβολή.

• Οι συχνοί χρήστες του Paypal αγοράζουν συνήθως από το εξωτερικό. Οι πρώτοι και έμπειροι online αγοραστές στην Ελλάδα (προ του 2007) χρησιμοποιούσαν κυρίως την πιστωτική κάρτα και την υπηρεσία paypal.

• Η χρήση της χρεωστικής κάρτας και της αντικαταβολής χρησιμοποιείται αρκετά από τους νέους online αγοραστές (αυτοί που ξεκίνησαν αγορές το 2012-13).

Οι online αγοραστές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΟΠΑ, υπολογίζονται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια και αναδεικνύονται σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ενδιαφέρον κοινό για τις ελληνικές τράπεζες, αφού η συντριπτική τους πλειονότητα (75%) χρησιμοποιεί e-banking υπηρεσίες (από το 66% το 2011).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλη είναι η σημασία των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) για τους online καταναλωτές, αφού για το 50% των χρηστών είναι πιθανός λόγος επιλογής τράπεζας και στοιχείο αξιολόγησης της υψηλής αξιοπιστίας της. Επίσης αξιολογούν πολύ υψηλά τις online τραπεζικές συναλλαγές σε σχέση με τις συναλλαγές στο φυσικό κατάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή