Εγκλημα η ευτυχία στο Ιράν

εγκλημα-η-ευτυχία-στο-ιράν-2024726

Σε μία χώρα όπου οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν μόνο με μπούρκα και με την «αστυνομία ηθικής» να περιπολεί στους δρόμους με στόχο να επιβάλει την τάξη και την τήρηση του νόμου, το να χορεύει κανείς σε ταράτσες σπιτιών και δρόμους και μάλιστα με μοντέρνα ενδυμασία και έντονο μακιγιάζ, αποτελεί «εγκληματική πράξη» για τις Αρχές.

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον το γεγονός ότι η πρωτοβουλία έξι νεαρών ανθρώπων από την Τεχεράνη να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για το βίντεο κλιπ «Happy» του Pharrell Williams θεωρήθηκε προκλητική με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους. Μάλιστα εκτός από τους πρωταγωνιστές του βίντεο συνελήφθησαν επτά ακόμη άτομα που συνέβαλαν στα γυρίσματα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Χοσείν Σαχεντίνια χαρακτήρισε το βίντεο «χυδαίο» τονίζοντας ότι προσβάλει τη «δημόσια αγνότητα».

Ο Williams το τραγούδι του οποίου έχουν δει περισσότεροι από 240 εκατ. άνθρωποι και το οποίο προτάθηκε και για Οσκαρ αντέδρασε αρνητικά στο γεγονός της σύλληψης.

«Είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να μεταδώσουν την ευτυχία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο τραγουδιστής.

Η Ιρανή δημοσιογράφος Γκολναζ Εσφαντιάρι σχολίασε από την πλευρά της στο Twitter. «Το Ιράν είναι μια χώρα όπου το να είναι κανείς χαρούμενος αποτελεί έγκλημα».

Τόνισε επίσης ότι η περίπτωση των συγκεκριμένων ατόμων δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, καθώς χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί τα τελευταία 35 χρόνια, επειδή ήταν χαρούμενοι και γιόρταζαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί χρήστες του Twitter, που δημιούργησαν το hashtag #freehappyiranians (ελευθερώστε τους χαρούμενους Ιρανούς) για να ασκήσουν πίεση στις ιρανικές αρχές, ώστε να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες.

Η ειρωνεία της υπόθεσης πάντως είναι ο τίτλος που έδωσαν στο βίντεο οι δημιουργοί του. «Χαρούμενοι που είμαστε από την Τεχεράνη»  έγραψαν, αλλά όπως αποδείχτηκε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή