Εξετάζουν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Εξετάζουν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει πάλι το θέμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων αδήλωτων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα τον Σεπτέμβριο το σχέδιο για την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμάσει (από τον Νοέμβριο του 2012) διάφορα σχέδια τα οποία θα δοθούν για επεξεργασία στην Task Force και αμέσως μετά θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας.

Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χαριστικών ρυθμίσεων. Μάλιστα για το θέμα αυτό τονίζουν ότι μία τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στην Ελλάδα να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να τα επαναπατρίσουν με ευνοϊκούς όρους. Η απάντηση του οικονομικού επιτελείου θα στηριχθεί στις ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν δημιουργηθεί με τις πρόσφατες αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα και όπως σημειώνει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων αλλά και να διαπιστώσει το χρονικό διάστημα που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό αδήλωτα κεφάλαια. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπουν:

1. Μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Στόχος είναι η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεασθούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί σε προηγούμενη πρόταση που είχε σχεδιασθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8% του κεφαλαίου. Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Οσοι δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση και εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

2. Την επιβολή συντελεστή ανάλογα με τα έτη που τα κεφάλαια είναι στο εξωτερικό. Δηλαδή αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία 2-3 χρόνια θα φορολογούνται με συντελεστή 25% επί του κεφαλαίου και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο συντελεστής θα μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος διακράτησης των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Δηλαδή κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν έπειτα από 20 χρόνια θα έχουν συντελεστή 5%. Από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που «έφυγε» από την Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2012 να περάσει νόμο που θα προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%, αλλά προσέκρουσε στην τρόικα και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε διαμηνύσει παλαιότερα στο υπουργείο Οικονομικών πως θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία και εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σε θέση να ελέγξει όλη τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του 2010 που είχε τεθεί σε εφαρμογή είχε αποφέρει ελάχιστα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο. Ο νόμος προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με «πρόστιμο» 5%. Στην περίπτωση δε που τοποθετούσαν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα, η φορολογική επιβάρυνση περιορίζονταν στο μισό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή