To στέλεχος της Saab και οι μίζες

To στέλεχος της Saab και οι μίζες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν την υποψία ότι το ανώτερο στέλεχος της σουηδικής εταιρείας Saab, Λέναρτ Γιόελσον, είχε εμπλακεί με Ελληνα απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας και αντιπρόσωπο των εταιρειών Ericsson και της διαδόχου της Saab σε δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια αερομεταφερόμενων συστημάτων αεροπορικής επιτήρησης Erieye – ΑΣΕΠΕ από το 1999 ώς το 2009. Αυτό προκύπτει από το αίτημα δικαστικής συνδρομής που διαβίβασε προς τις εισαγγελικές αρχές της Στοκχόλμης στις αρχές Μαΐου, η πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Βασιλική Μπράτη μετά έρευνα που διενήργησαν οι δικαστικές αρχές στην οικία του αποστράτου στη Βούλα και την αλληλογραφία με τους Σουηδούς εργοδότες του, την οποία κατάσχεσαν εκεί. Ο Λέναρτ Γιόελσον υπήρξε πρόεδρος της Saab MicrowaveSystems AB, που κληρονόμησε την υπ’ αριθμόν 022Α/99 σύμβαση μεταξύ της Ericsson, την οποία εξαγόρασε η Saab, και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Ο Γιόελσον είναι συγκατηγορούμενος με τον Ελληνα απόστρατο για ενεργητική δωροδοκία.

Η έρευνα προεκλήθη μετά την ομολογία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Α. Κάντα, ότι είχε λάβει από τον απόστρατο σε τράπεζα της Γενεύης το ποσό των 250.000 ευρώ κατά την περίοδο της σύναψης της σύμβασης, αλλά και λίγο μετά από αυτήν. Ο απόστρατος κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της ανακρίτριας, ότι το 2002 του τηλεφώνησε κάποιος Σουηδός που δεν θυμόταν το όνομά του, αλλά πιθανόν ήταν ο Λέναρτ, και του έδωσε την οδηγία να καταβάλει 150.000 ευρώ στον λογαριασμό του Αντωνίου Κάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο απόστρατος με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει, εξετάσθηκε από την ανακρίτρια δύο φορές, καθώς προέκυψε ότι κατά την πρώτη κατάθεσή του απέκρυψε την ύπαρξη εταιρειών, τις οποίες δεν είχε αναφέρει και όπου είχαν καταβληθεί χρήματα από τους Σουηδούς.

Ο απόστρατος ανέφερε κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της σύμβασης, παραμερίστηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας AXON, που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά προγράμματα, ωστόσο δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εμπλακεί σε παράνομες πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή