Συναυλιακός τζαζ οργασμός τις τελευταίες νύχτες του Μαΐου

Συναυλιακός τζαζ οργασμός τις τελευταίες νύχτες του Μαΐου

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι δύσκολο για ένα φίλο της τζαζ να οργανώσει το πλάνο της διασκέδασής του. Ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια, σπανίως υπάρχουν περισσότερα από δύο συναυλιακά γεγονότα τον μήνα, άξια της προσοχής του. Οι τελευταίες μέρες του Μαΐου, όμως, αποτελούν πρόκληση ακόμη και για τον πιο ψύχραιμο ρέκτη της αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Κατ’ αρχάς, την Πέμπτη 29 Μαΐου, επιστρέφει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, το φεστιβάλ που έχει εξελιχθεί ανεπαίσθητα σε έναν από τους πιο σταθερούς και αξιόπιστους μουσικούς θεσμούς της Αθήνας. Στη 14η διοργάνωσή του φέτος, το European Jazz Festival of Athens αποτελεί ένα ακλόνητο επιχείρημα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της δημιουργίας μιας κοινής, υπερεθνικής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Για τέσσερις ημέρες, μέχρι την Κυριακή, από τη σκηνή της Τεχνόπολης θα παρελάσουν μερικές από τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, κυρίως νέοι μουσικοί, σε ένα χορταστικό πρόγραμμα που προσφέρει τρεις συναυλίες την ημέρα, με ελεύθερη είσοδο. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση, το φιλικό περιβάλλον της Τεχνόπολης και την ευεξία που προκαλούν οι πρώτες ζεστές βραδιές του χρόνου, έχουν κάνει το «Euro-jazz» ένα πολύ δημοφιλές ραντεβού των Αθηναίων, που συρρέουν κατά εκατοντάδες κάθε βράδυ, κάτι σίγουρα ασυνήθιστο για τζαζ συναυλία. Διοργάνωση που χρωστάει πολλά στα μορφωτικά τμήματα των πρεσβειών των χωρών της Ε.Ε. (και όχι μόνο), το φεστιβάλ έχει παρουσιάσει, στις προηγούμενες 13 διοργανώσεις του, μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τζαζ, όπως την τραγουδίστρια Μαρία Ζοάο από την Πορτογαλίδα, την ομότεχνή της από τη Σουηδία Βικτόρια Τολστόι, τον Ισπανό σαξοφωνίστα Χόρχε Πάρδο, τον Ιταλό τρομπετίστα Ενρίκο Ράβα, ενώ μας έχει συστήσει και νέα ονόματα, όπως το εκπληκτικό τρίο Phronesis από τη Δανία. Φέτος, το Ισραήλ εκπροσωπεί η αισθαντική τραγουδίστρια Ταμούζ Νισίμ, ενώ την ελληνική πλευρά οι Singularity Project του ευρηματικού πιανίστα Βαγγέλη Στεφανόπουλου. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι Lama Trio από την Πορτογαλία, οι Reis/Demuth/ Wittgen από το Λουξεμβούργο, ο Ιταλός Νικολό Φαράτσι και ο Τούρκος Ιλαν Ερσαχίν, ένας σπουδαίος σαξοφωνίστας που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τη Νέα Υόρκη, έχοντας ανοίξει τζαζ κλαμπ και στις δύο πόλεις.

Τις ίδιες περίπου ημέρες (29-31/5), το Αίθριο του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα θα φιλοξενεί για μια ακόμη χρονιά το φεστιβάλ «Jazz +πράξεις», μια διοργάνωση που έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τζαζ. Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική στενότητα που είναι κοινός τόπος στις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει περιορίσει τις μετακλήσεις, αφήνοντας χώρο στην ελληνική σκηνή να δείξει την αξία της. Ετσι, φέτος, όσοι βρεθούν στον ειδυλλιακό αυτό χώρο, στις καρέκλες που είναι διάσπαρτες στον κήπο του παλιού κτιρίου, θα απολαύσουν την εκρηκτική τραγουδίστρια Αγγελική Τουμπανάκη σε ένα αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάπα, το τρίο του Δημήτρη Βασιλάκη (του σημαντικότερου ίσως Ελληνα σαξοφωνίστα), το κουαρτέτο του σπουδαίου δεξιοτέχνη του νέι Χάρη Λαμπράκη, τον εξαιρετικό τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο σε μουσική των Pink Floyd, ενώ η αιχμή του δόρατος είναι ασφαλώς το ντουέτο του Γερμανού τρομπετίστα Φόλκερ Γκέτσε με τον Σενεγαλέζο δεξιοτέχνη της κόρα (πρόκειται για ένα είδος αφρικανικής άρπας) Αλμπάγιε Σισόκο.

Στην Πρέβεζα

Την ίδια μέρα που θα συμβαίνει αυτό, το Σάββατο 31/5, λίγο βορειότερα, στην Πρέβεζα, το φιλόδοξο «Preveza Jazz Festival» θα φιλοξενεί το τρίο του Ολλανδού πιανίστα Ρέμπραντ Φρέριχς (συμμετέχει και στο «eurojazz»), το ντουέτο της Νιλουφέρ Βερντί και του Φερχάτ Οζ από την Τουρκία και τον δαιμόνιο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μιχάλη Παούρη.

Αλλά το ίδιο Σάββατο είναι ήδη καταχωρισμένο ως «Jazz Big Day» για το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο θα κατακλυστεί από τζαζ ήχους, επαναλαμβάνοντας το εγχείρημα μετά την επιτυχία του 2009 και του 2010, με συναυλίες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει ο βετεράνος ντράμερ Αλέκος Χρηστίδης με μια συναυλία εκπαιδευτικού τύπου, μια ιδανική, διασκεδαστική και χορταστική «εισαγωγή στην τζαζ» για παιδιά (αλλά κυρίως για τους γονείς τους).

Θα ακολουθήσουν τα κουιντέτα του Μηνά Αλεξιάδη, του Δήμου Δημητριάδη (υπεύθυνου των τζαζ μαθημάτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου) και του Αλέκου Βρέτου, ο οποίος παρουσιάζει μια ακαταμάχητη πρόταση στη σύγχρονη τζαζ, με ενορχήστρωση στην οποία πρωταγωνιστούν το ούτι και το κανονάκι, ενώ δεν θα λείψουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ελληνικής σκηνής, ο Γιώργος Κοντραφούρης και ο Τάκης Πατερέλης. Ο τελευταίος θα συμπράξει με έναν άλλο σπουδαίο σαξοφωνίστα, τον Γκιλάντ Ατζμον από το Ισραήλ, που παρουσιάζει μια πολιτική «αντισιωνιστική» τζαζ. Αλλά το τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Κένι Μπάρον. Ο σπουδαίος πιανίστας, μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της τζαζ τα τελευταία 50 χρόνια, έρχεται στη χώρα μας για μία μοναδική συναυλία, αλλά και για ένα μεσημεριανό workshop.

Επειτα από αυτά, οι φίλοι της τζαζ θα έχουν γεμίσει τις μπαταρίες τους για να αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι πανευτυχείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή