Μαθητές γίνονται διαδικτυακοί μέντορες κατά του bullying

Μαθητές γίνονται διαδικτυακοί μέντορες κατά του bullying

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πάντα πιο εύκολο να μιλήσεις σε κάποιον της ηλικίας σου. Αυτή είναι η βασική αρχή του προγράμματος BeatBullying για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας, που επιτρέπει στα παιδιά-θύματα παρενόχλησης στο Ιντερνετ να αναζητούν υποστήριξη από συνομηλίκους τους και μάλιστα στο πλέον οικείο γι’ αυτά online περιβάλλον.

Το πρόγραμμα, που «τρέχει» ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, πρόκειται να υλοποιηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά και στη χώρα μας, με ευθύνη του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού (ΚΜΟΠ) σε συνεργασία με την οργάνωση «ΒeatBullying UK» και τη χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σε πρώτη φάση, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν δέκα σχολεία του Δήμου Πειραιά. Ομάδα 20 μαθητών ηλικίας 11-17 ετών από κάθε σχολείο θα εκπαιδευτούν από συμβούλους του ΚΜΟΠ ώστε να γίνουν «διαδικτυακοί μέντορες». Θα χρησιμοποιηθεί το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό της διεθνούς οργάνωσης, το οποίο είναι βασισμένο στη διαδραστική διδασκαλία (στην ελληνική). Στη συνέχεια, μέσω της ιστοσελίδας beatbullying.org, οι μέντορες θα προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις γνώσεις τους ώστε να βοηθήσουν τους συνομηλίκους τους να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Ακόμα και στο πιλοτικό στάδιο, η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη απ’ όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα εάν το σχολείο τους συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Η αύξηση της βίας μεταξύ παιδιών, η θυματοποίηση, ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η διαδικτυακή βία είναι σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικά η διαδικτυακή βία, φαινόμενο σχετικά νέο, απαιτεί ειδική αντιμετώπιση», αναφέρει στην «Κ» η κ. Αντωνία Τορρένς, πρόεδρος του ΚΜΟΠ. «Η δυσκολία διάγνωσης του προβλήματος από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, η περιορισμένη γνώση νέας τεχνολογίας από πολλούς γονείς και η αδυναμία κατάλληλης και έγκαιρης παρέμβασης, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα μια περιορισμένης έκτασης βία να λάβει τελικά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις».

Οπως λέει, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως τα μέσα του 2012, 6.200 παιδιά έλαβαν την εκπαίδευση του συμβούλου με πολύ θετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της βίας γενικά και της διαδικτυακής ειδικότερα. Στα σχολεία όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα οι αποβολές μειώθηκαν κατά 31%, οι αδικαιολόγητες απουσίες (οι γνωστές «κοπάνες») κατά 27%, ενώ τα βίαια επεισόδια μέσα στο σχολείο περιορίστηκαν κατά 73%. Παράλληλα, τα παιδιά που εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι θεώρησαν ότι η εκπαίδευσή τους συνέβαλε στη μεταβολή της στάσης τους ως προς το σχολείο και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους.

Για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, online και offline, δεκάδες οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας στις 11 Ιουνίου την πρώτη πανευρωπαϊκή διαδικτυακή πορεία κατά του bullying. Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι αλλά και γνωστές προσωπικότητες από διάφορους χώρους θα «παρελάσουν» από μεγάλες ιστοσελίδες, μεταφέροντας το μήνυμα κατά του εκφοβισμού. Κοινά αιτήματα, η θέσπιση νέων νόμων για την προστασία του δικαιώματος των παιδιών να ζουν χωρίς τον φόβο του εκφοβισμού και η διάθεση 77 εκατ. ευρώ για την προστασία των παιδιών από αυτούς τους κινδύνους. Πληροφορίες στο bigmarch.beatbullying.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή