Το μέλλον της Ευρώπης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουίζ: Τι ψηφίζουμε αύριο; Οσοι απαντήσουν «Ανατροπή» κάνουν λάθος. Και τυπικά και ουσιαστικά. Οπως λάθος κάνουν και όσοι απαντήσουν «Σταθερότητα». Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα ορίσει πολύ περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το αν θα παραμείνει ο κ. Νότης Μηταράκης στη θέση του ή θα παραχωρήσει τη θέση του στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Θα συζητήσει, για παράδειγμα, τη μεγάλη διατλαντική εμπορική συμφωνία που μπορεί να κάνει ΗΠΑ και Ε.Ε. μια μεγάλη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτή η συμφωνία είναι προϊόν της ανάγκης –να απαντήσει κάπως η Δύση στην παραγωγική απειλή Κίνας, Ινδίας και άλλων BRICs– η συμφωνία αυτή καθαυτή θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Πρέπει τουλάχιστον να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους κόπτονται για το γκράντε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

Την εποχή που ψάχναμε αν η Ευρώπη είναι των λαών ή των μονοπωλίων το δίλημμά μας ήταν μεταξύ «Αλλαγής» και «Απαλλαγής». Εν τω μεταξύ κανείς δεν συζητούσε πώς θα προετοιμαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές που θα έφερνε στην οικονομία η είσοδος σε μια ενιαία αγορά. Ετσι, ζούμε σήμερα τα αποτελέσματα του μη διαλόγου για τις νέες παραγωγικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε η ελληνική οικονομία. Οι επιδοτήσεις θεωρήθηκαν μάννα εξ ουρανού για άμεση κατανάλωση, η χώρα δεν επένδυσε στο μέλλον, με αποτέλεσμα να γίνει «η ελληνική εξαίρεση» μόλις ενέσκηψε η κρίση.

Είναι πολλά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο εμείς είμαστε κολλημένοι στον εθνικό επαρχιωτισμό μας. Η εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (για τα οποία η Ε.Ε. κάνει τα χατίρια των αμερικανικών κολοσσών), η κοινή αμυντική πολιτική, η ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη Ρωσία, δημογραφικές προκλήσεις που πιέζουν το κράτος πρόνοιας, αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων κ.λπ. είναι τεράστια προβλήματα, που πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και στην Ελλάδα. Εστω παραπλεύρως της συζήτησης για το αν η κ. Δούρου φέρνει την «Ανατροπή» και ο κ. Σγουρός τη «Σταθερότητα». Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θα λουστούμε τις αποφάσεις για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι τα αποτελέσματα του ντέρμπι κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Ιnfo

– Ερευνα «Future of Europe», http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_379_en.pdf

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή