Μ’ αεροπλάνα και… μουλάρια το χασίς από την Αλβανία

Μ’ αεροπλάνα και… μουλάρια το χασίς από την Αλβανία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλέον περιζήτητο μεταφορικό μέσο στην Αλβανία σήμερα είναι το… μουλάρι και οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν για να το αποκτήσουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Τα χρήματα ίσως να φαίνονται πολλά, όμως το μουλάρι θα τα ανταποδώσει και με το παραπάνω στο αφεντικό του. Με ένα μόνο αγώι μπορεί να περάσει από τα σύνορα στην Ελλάδα μέχρι και 200 κιλά χασίς, με μηδενικά έξοδα, αφού δεν καταναλώνει βενζίνη ή πετρέλαιο, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, δεν παθαίνει μηχανική βλάβη για να χρειαστεί επισκευή. Το κυριότερο; Δεν φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, ώστε εάν εντοπιστεί να φτάσουν οι Αρχές στον ιδιοκτήτη του!

Ετσι, οι έμποροι ναρκωτικών φορτώνουν τα μουλάρια, τα οδηγούν από δικά τους μονοπάτια προς τα σύνορα, όπου τα αφήνουν να περάσουν στην Ελλάδα «ασυνόδευτα» και να τα παραλάβουν από την «εδώ πλευρά» συνεργάτες τους. Αν γίνουν αντιληπτά, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην ορεινή διαδρομή από την Πρεμετή προς το αλβανικό Ζαγόρι και προορισμό την ελληνική μεθόριο, τότε θα κατασχεθεί μεν το φορτίο, αλλά θα γλιτώσουν τη σύλληψη και τη φυλάκιση οι διακινητές.

Τα μουλάρια όμως δεν κολυμπούν ούτε πετούν για να μεταφέρουν χασίς στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με δεδομένο ότι οι αλβανικές αρχές υπό την πίεση των Ευρωπαίων έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσουν τη διά θαλάσσης μεταφορά, οι έμποροι χρησιμοποιούν, κατά τα πρότυπα των Κολομβιανών και σε συνεργασία με την ιταλική μαφία, μικρά αεροπλάνα. Μονοκινητήριο τύπου Piper επιχείρησε να προσγειωθεί την περασμένη εβδομάδα σε ερημική παραλία στην περιοχή Ντιβιάκα, μεταξύ Δυρραχίου και Λούσνιας, αλλά από αδέξιο χειρισμό του Ιταλού πιλότου ο τροχός κόλλησε στην άμμο και ακινητοποιήθηκε. Σε μικρή απόσταση περίμενε αυτοκίνητο με περίπου 500 κιλά χασίς, το οποίο θα φορτωνόταν στο αεροσκάφος με προορισμό την Ιταλία, πλην όμως η αστυνομία αντέδρασε έγκαιρα και συνελήφθησαν τόσο ο πιλότος όσο και ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Μέρες πριν από το επεισόδιο, έξω από το Αργυρόκαστρο, πλησίον του χωριού Καρδίκι, ένας κτηνοτρόφος αντελήφθη να προσγειώνεται σε φαρδύ αυτοκινητόδρομο μικρό αεροσκάφος που, όπως είπε, φόρτωσε κάποιους σάκους και απογειώθηκε σε λίγα λεπτά.

Με αφορμή τα περιστατικά με τα αεροπλάνα, το θέμα των ναρκωτικών υπεισήλθε στην πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει παραχωρήσει τα μικρά στρατιωτικά αεροδρόμια για την εξυπηρέτηση της αερομεταφοράς μαριχουάνας προς την Ευρώπη. Ανεξαρτήτως της υπερβολής που ίσως εμπεριέχει η καταγγελία, το βέβαιο και άκρως ανησυχητικό είναι ότι η Αλβανία εξελίσσεται στον… χασισοβολώνα της Ευρώπης. Το χασίς καλλιεργείται παντού και από τους πάντες τείνοντας να καταστεί εκ των βασικών αιμοδοτών της οικονομίας!

Το χωριό Λαζαράτι, στον Νότο, όπου η ινδική κάνναβη αποτελεί εδώ και χρόνια μονοκαλλιέργεια και σχεδόν αποκλειστική πηγή εσόδων για τους κατοίκους, αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Σε ολόκληρη την Αλβανία, ακόμα και στα περίχωρα των Τιράνων, οι άνθρωποι φυτεύουν δενδρύλλια, σε μικρές ή μεγαλύτερες εκτάσεις, ακόμα και σε γλάστρες στα σπίτια, και πωλούν το χασίς σε εμπόρους εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό εισόδημα. Τόνοι ολόκληροι κατάσχονται κάθε χρόνο από τις ελληνικές, ιταλικές αλλά και τις αλβανικές αρχές, όμως το όλο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης τροφοδοτεί ακατάπαυστα την «αγορά», καθώς διαθέτει ισχυρά αποθέματα.

Στις αποθήκες 800 τόνοι

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αλβανικής εισαγγελίας, περισσότεροι από 800 τόνοι παραμένουν αποθηκευμένοι στα Τίρανα, τον Αυλώνα, την Τροπόγια, το Λαζαράτι και άλλες πόλεις και οι αποθήκες «φουσκώνουν» διαρκώς με φρέσκο χασίς ύστερα από κάθε καλλιεργητική σεζόν. Οι αλβανικές αρχές δείχνουν να έχουν απολέσει τον έλεγχο, μολονότι, ειδικά τελευταία, προσπαθούν με τη βοήθεια της DEA και της Ιντερπόλ να αντεπιτεθούν και έχουν να επιδείξουν επιτυχίες σε επίπεδο συλλήψεων. Ομως δεν έχουν καθόλου εύκολο έργο, καθώς το χασίς ως πηγή εσόδων «δένεται» όλο και περισσότερο με την (παρα)οικονομία. Ο κίνδυνος να βρει η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να χτυπήσει στη ρίζα του το κακό απέναντί της την κοινωνία, κατά τα πρότυπα του Μεντεγίν στην Κολομβία ή των φτωχών «νεκροπεριοχών» του Μεξικού, δεν είναι ανύπαρκτος.

Σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στο Λαζαράτι ώστε να πιέσουν τους γονείς τους να μην καλλιεργούν χασισόδεντρα, η απάντηση που έδωσε ένας δωδεκάχρονος ήταν: «Ωραία, βρείτε πρώτα δουλειά για τον πατέρα μου και μετά να το κουβεντιάσουμε…».

Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται και αξιώνουν τη λήψη μέτρων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο, συνδέοντάς το μάλιστα με την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Στην Ελβετία το θέμα ήρθε στο Κοινοβούλιο, ο εισαγγελέας του Οτράντο στην Ιταλία είπε ότι η πόλη του έχει καταντήσει «λεωφόρος διέλευσης φορτίων χασίς από την Αλβανία» και οι δήμαρχοι των πόλεων στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία ζητούν να αναπτυχθεί ελληνικός στρατός στα σύνορα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή