Γ. Μπουτάρης στην «Κ»: «Οι 4 λόγοι για να με εκλέξουν οι Θεσσαλονικείς»

Γ. Μπουτάρης στην «Κ»: «Οι 4 λόγοι για να με εκλέξουν οι Θεσσαλονικείς»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα της πόλης στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της και τα πρακτικά αποτελέσματα στην καθαριότητα και το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ως βασικές επιτυχίες της προηγούμενης θητείας ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γ. Μπουτάρης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο κ. Μπουτάρης αποφεύγει να εκδηλώσει την κομματική προτίμησή του και περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό.

– Οι Θεσσαλονικείς αύριο γιατί να σας ψηφίσουν ξανά;

– Κατ’ αρχάς εγώ είμαι καθαρά αυτοδιοικητικός και όχι κομματικός. Επίσης, έχουμε φέρει αποτελέσματα σε μια σειρά θεμάτων.

1. Παραλάβαμε τα οικονομικά του δήμου σε άθλιο χάλι, με αποθέωση τα χρέη που είχαμε από την υπεξαίρεση Παπαγεωργόπουλου. Με καλή διαχείριση, φτάσαμε όχι μόνο να πληρώσουμε τα σπασμένα από την υπεξαίρεση, αλλά και οφειλές από το 2006. Φτάσαμε να έχουμε και ένα περίσσευμα στον ισολογισμό περί τα 12 εκατομμύρια.

2. Παραλάβαμε 70 οχήματα καθαριότητας, από τα οποία ζήτημα ήταν αν λειτουργούσαν τα 10-15. Σήμερα έχουμε 50 που λειτουργούν άψογα, ενώ με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ θα έχουμε άλλα 150 ώς τον Αύγουστο. Εχουμε δύο χρόνια να δούμε βουνά σκουπιδιών στους δρόμους.

3. Ασχοληθήκαμε με το θέμα της κοινωνικής πρόνοιας. Σε μια περίοδο δύσκολη, δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές οι οποίες δεν υπήρχαν. Ο δήμος λ.χ. δεν είχε συσσίτια, τώρα οργανώνουμε για 2.000 – 3.000 άτομα. Κάναμε υπνωτήριο αστέγων, σπίτι κακοποιημένης γυναίκας, κοινωνικό παντοπωλείο.

4. Aνοίξαμε την πόλη να μπει άλλος αέρας. Αναδείξαμε την παρουσία και το παρελθόν το οθωμανικό, το εβραϊκό, το σλάβικο. Αποτέλεσμα, πάνω από 200.000 επισκέπτες που δεν είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα.

– Μήπως όμως η δική σας παρουσία είναι απλώς συγκυριακή και μετά η πόλη ξαναπέσει στα χέρια εσωστρεφών δυνάμεων;

– Τα πολιτισμικά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, έγιναν βήματα. Δεν περνούσαν έξω από το σπίτι του Κεμάλ οι Ελληναράδες. Τώρα έχει 5-6 πούλμαν κάθε μέρα έξω από το σπίτι του Κεμάλ, κάτι σημαίνει αυτό. Τα καφενεία είναι γύρω γύρω γεμάτα. Τι θα γίνει έπειτα από εμένα δεν ξέρω, μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά ο επόμενος. Ελπίζω πως όχι.

– Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή;

– Είναι τρία. Το πρώτο η ανεργία, όπου, δυστυχώς, ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά. Προσπαθούμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αυτά είναι ασπιρίνες. Δεύτερο το κυκλοφοριακό, σχεδόν ανυπέρβλητο πρόβλημα. Το τρίτο είναι πώς διαχειριζόμαστε τους χρυσαυγίτες. Εχουμε δύο χρυσαυγίτες στο δημοτικό συμβούλιο. Κάλεσα όλες τις παρατάξεις να το συζητήσουμε όλοι για το καλό της πόλης.

– Τελικά, μετρό η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει;

– Δυστυχώς, δεν είναι δουλειά του δήμου αλλά του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το μεγάλο πρόβλημα λένε ότι είναι τα αρχαία. Δεν είναι τα αρχαία που καθυστερούν το μετρό. Τώρα τα έργα σε κάποιο βαθμό προχωρούν, αλλά πριν περάσει μία 5ετία δεν θα δούμε μετρό στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω, ωστόσο, ότι όλη αυτή η ανησυχία θα φέρει ένα καλό για την πόλη: την ανάδειξη των ευρημάτων σε πολιτιστικό επίπεδο. Θα μας δώσει εν καιρώ δυνατότητα να κάνουμε τον αρχαιολογικό περίπατο της πόλης.

– Υπάρχει κάποιο κόμμα στο οποίο αισθάνεστε κοντά;

– Κομματικά δεν είμαι ενταγμένος πουθενά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πλέον αριστεροί και δεξιοί, αλλά συντηρητικοί και προοδευτικοί. Και εγώ είμαι προοδευτικός. Θα μου επιτρέψτε να μη λάβω θέση υπέρ κάποιου κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή