Τακτική αμφισβήτησης από τον κ. Αλ. Τσίπρα

Τακτική αμφισβήτησης από τον κ. Αλ. Τσίπρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί εφ’ εξής κάθε κίνηση της κυβέρνησης, επικαλούμενο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως απονομιμοποιητικό για τη λήψη αποφάσεων που θα δεσμεύουν μακροχρόνια τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, διατύπωσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, στελέχη της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι το κόμμα θα λειτουργήσει θεσμικά και θα ανταποκριθεί θετικά εφόσον τεθεί θέμα συνάντησης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η θέση τους για απονομιμοποίηση της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στον κ. Παπούλια την «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η Κουμουνδούρου και επανέλαβε το αίτημα για εθνικές εκλογές «το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο», όπως δήλωσε. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να θέσει ζήτημα διάλυσης της παρούσας Βουλής, έκριναν ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα για τη θέση τους επί της διαμόρφωσης ενός «εντελώς νέου πολιτικού τοπίου» και «δυσαρμονίας ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή», όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Οπως είπε, εάν είχαμε το αποτέλεσμα αυτό σε εθνικές εκλογές, «τα δύο κόμματα της κυβέρνησης θα είχαν αθροιστικά, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή». Αυτό, κατά τον ίδιο, συνεπάγεται ότι «αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τον λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση, δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στις δηλώσεις του απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, καλώντας τον «να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές», «να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, ιδιωτικοποίηση του νερού, εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας». Με ιδιαίτερη έμφαση, δε, έθεσε τα ζητήματα που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση και αφορούν την τοποθέτηση προσώπων σε σημαντικές θέσεις με θητεία: «Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της ΤτΕ και στον διορισμό του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση», επισήμανε. Για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή», κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο .Σ. Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι ο λαός ψήφισε για Ευρωβουλή και όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή