«Ανάγνωση» του αποτελέσματος από τον ξένο Τύπο

«Ανάγνωση» του αποτελέσματος από τον ξένο Τύπο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, στην ανησυχητική άνοδο της Χρυσής Αυγής εστιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης στις αναλύσεις τους για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Η Wall Street Journal σημειώνει την πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν κατάφερε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού» ο οποίος «ενισχύθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση των Σοσιαλιστών». Προσθέτει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν πετύχει αρκετές «συμβολικές νίκες» στον β΄ γύρο των τοπικών εκλογών. Προβάλλεται η δήλωση Τσίπρα, ότι «ολόκληρη η Ευρώπη μιλά για την Ελλάδα, διότι καταδίκασε τη λιτότητα», και η εκλογή του «πρώτου αριστερού» κυβερνήτη στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, προβάλλοντας τη δήλωση της Ρένας Δούρου, ότι «αυτή η νίκη είναι μια νίκη για τους άνεργους πολίτες και τους συνταξιούχους». Οι New York Times εστιάζουν στο ότι ένα «νεοναζιστικό και ξενοφοβικό κόμμα» που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και που οι ελληνικές Αρχές «επιχείρησαν μάταια» να θέσουν εκτός νόμου, εκλέγει ευρωβουλευτές.

Guardian, Independent

Η Guardian γράφει πως «ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια καθοριστική νίκη για την Αριστερά απέναντι στα δύο παραδοσιακά κόμματα που συνασπίζονται στην κυβέρνηση», όπως και ότι «η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 10%». Η Independent τονίζει ότι «οι Ελληνες νεοναζί θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή» και προσθέτει πως «τα ακροαριστερά και αντισυστημικά κόμματα πήγαν καλά, με τον ΣΥΡΙΖΑ (που αρνείται την εξυπηρέτηση χρέους της χώρας) να επικρατεί στις εκλογές». Το Bloomberg σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρώτη θέση, χωρίς ωστόσο να εδραιώσει προβάδισμα ικανό να αποσταθεροποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Αν και ο κ. Σαμαράς ηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, τα αποτελέσματα της κρίσης χρέους και της εξαετούς ύφεσης παραμένουν ορατά».

Το Reuters αναφέρει ότι «η χώρα επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είδε τον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κατά του προγράμματος λιτότητας, να βγαίνει πρώτος», προσθέτοντας: «Πάντως, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εξασφάλισαν μαζί περισσότερες ψήφους». Η Telegraph σημειώνει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως οι Ελληνες επαναστατούν κατά «της λιτότητας που έχει κλονίσει τη χώρα τους», υπογραμμίζοντας το «μεγάλο πολιτικό τίμημα που έχει πληρώσει η Ελλάδα λόγω της κρίσης, καθώς η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή ξεπέρασε το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ».

Η Die Welt γράφει ότι η ριζοσπαστική Αριστερά της Ελλάδας εισέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως «το ισχυρότερο κόμμα χωρίς λύσεις, αλλά με λαϊκισμό», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα, όπου η άκρα Αριστερά είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η άκρα Δεξιά η τρίτη μεγαλύτερη. Με αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορεί να κυβερνήσει κανείς» επισημαίνεται, και γίνεται λόγος για υποχώρηση της μετριοπαθούς Ελλάδας. Για «δύο εθνικές καταστροφές» κάνει λόγο η General-Anzeiger, αναφερόμενη στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, ενώ η Deutsche Welle περιγράφει την Ελλάδα ως το «προβληματικό παιδί» που με τα εκλογικά αποτελέσματα θέτει σε κίνδυνο την πορεία προς την εξυγίανση. Η ιταλική La Repubblica αναφέρει ότι «η Ελλάδα, εξασθενημένη από την κρίση, φαλκιδευμένη από την ανεργία, χωρίς πλέον αυταπάτες και σχέδια, γαντζώνεται από ένα αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με φάρο μέσα στο σκοτάδι». Παράλληλα σημειώνει ότι το «απροσδόκητο» αποτέλεσμα της «Ελιάς» «εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία που επιτρέπει να συνεχισθεί η διακυβέρνηση της χώρας».

«Ο Τσίπρας ανεβαίνει στην κορυφή, αλλά σημαίνει συναγερμός για τους νεοναζί» αναφέρει η La Stampa του Τορίνο, ενώ ο Μανώλης Γλέζος καταθέτει στην Il Messaggero τη δέσμευση του κόμματός του «να πετύχει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή