«Ωρα ταμείου» στην Κουμουνδούρου

«Ωρα ταμείου» στην Κουμουνδούρου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τυπική ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια συνολική αξιολόγηση του πολιτικού τοπίου που διαμορφώνεται, κάτι που αναμένεται να γίνει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη. Εκεί θα γίνει «ταμείο» των κερδών, αλλά και των σημείων που προβληματίζουν, αποτίμηση της στρατηγικής που επελέγη και ακολουθήθηκε και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προαναγγείλει άνοιγμα «για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας». Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι είναι σημείο προβληματισμού η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ποσοστό κοντά στο 27%, καθώς και την ανάγκη για μια νέα αντεπίθεση, που θα προσελκύσει επιπλέον ψηφοφόρους. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με ποιο τρόπο θα επιδιωχθεί η διεύρυνση του εκλογικού τους σώματος. Αν, δηλαδή, θα επιλεγεί η οδός της προσέλκυσης στελεχών από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, ιδιαίτερα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την εκλογική καθίζηση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις αναμενόμενες διεργασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ή θα προτιμηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στους πολίτες. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα επί του οποίου θα απαντήσει η Πολιτική Γραμματεία και αναμένεται οι όποιες προτάσεις να δοθούν προς συζήτηση στις τοπικές οργανώσεις και τις τελικές αποφάσεις να λάβει η Κεντρική Επιτροπή, που αναμένεται να συνεδριάσει περί τα μέσα Ιουνίου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που και στο παρελθόν έχει αντιδράσει έντονα στις «μεταγραφές» από την Κεντροαριστερά, αλλά και ένα τμήμα της πλειοψηφίας, τάσσονται υπέρ της δεύτερης οδού, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντλήσει σημαντικό μερίδιο από ψηφοφόρους του ΚΚΕ, για τους οποίους πιστεύουν ότι έδειξαν πως λειτουργούν ανεξάρτητα από το τι λέει η κομματική ηγεσία, αλλά και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δεν κατάφερε να αποτυπώσει το στίγμα της στις ευρωεκλογές. Μιλούν, δε, για την ανάγκη προώθησης ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, που θα μπορέσει να πείσει ευρύτερα στρώματα.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της πλειοψηφίας παραπέμπουν στη μεγάλη ήττα της ΔΗΜΑΡ και στη μείωση ποσοστών του ΠΑΣΟΚ για να αιτιολογήσουν τη θέση τους ότι υπάρχει χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, αρκεί να καταφέρει να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Ωστόσο, μια προσπάθεια «λείανσης» των θέσεων, ώστε να είναι περισσότερο αποδεκτές από κεντρώους ψηφοφόρους, σπεύδουν να αποκηρύξουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας ήδη για πίεση που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα για «μετάλλαξη, ώστε να γίνει αποδεκτό το κόμμα από το σύστημα, με την προοπτική ανάληψης της εξουσίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή