Κατανομή εδρών στα δημοτικά συμβούλια

Κατανομή εδρών στα δημοτικά συμβούλια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δημοτικό συμβούλιο των μεγάλων δήμων εκλέγονται συνολικά 49 δημοτικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», την απόλυτη πλειοψηφία έχει πάντα ο συνδυασμός που κέρδισε τις εκλογές, λαμβάνοντας «μπόνους» 20 εδρών. Ετσι στον Δήμο Αθηναίων, ο συνδυασμός του κ. Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην πόλη» καταλαμβάνει συνολικά 29 έδρες έναντι 5 του συνδυασμού του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, 4 του Αρη Σπηλιωτόπουλου, επίσημου υποψήφιου της Ν.Δ. και 4 του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Από δύο δημοτικούς συμβούλους εκλέγουν το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος «αντάρτης» της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο θα βρεθούν επίσης οι Βασίλειος Καπερνάρος, Νικόλαος Αβραμίδης και Πέτρος Κωνσταντίνου.

Από τον συνδυασμό του κ. Καμίνη προηγούνται σε σταυρούς προτίμησης οι Αντώνης Καφετζόπουλος (ηθοποιός), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Θάνος Βερέμης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος). Στον συνδυασμό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη τους περισσότερους σταυρούς φαίνεται να συγκεντρώνουν οι Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Θανάσης Σκρουμπέλος (συγγραφέας), Στάθης Δρογώσης (συνθέτης), Νίκος Φίλης (διευθυντής εφημερίδας Αυγή) και ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης. Στον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου φέρονται να προηγούνται οι Θάνος Πλεύρης (πρώην βουλευτής), Χρήστος Τεντόμας (αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου), Αθανάσιος Σπυράκος (συνταξιούχος αστυνομικός), Ανδρέας Τσώκος (υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ και γραμματέας της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ), Δημήτρης Κωνσταντάρας (δημοσιογράφος).

Στη Θεσσαλονίκη ο συνδυασμός του Γιάννη Μπουτάρη καταλαμβάνει επίσης 29 έδρες σε σύνολο 49. Ο κ. Μπουτάρης διαθέτει έτσι την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η αντιπολίτευση παρουσιάζεται περισσότερο συσπειρωμένη απ’ ό,τι στην Αθήνα. Ο συνδυασμός του υποψήφιου της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη θα καταλάβει 10 θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μητακίδη 3 έδρες, από δύο έδρες το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο εισέρχονται ο Αρμόδιος Στεργίου, η Ελένη – Αννα Ιωαννίδου και ο Γεώργιος Ρακκάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σε σταυρούς είναι ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ακολουθούν σε υψηλές θέσεις ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κώστας Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, ο αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου, και η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου.

Στον Πειραιά ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη εκλέγει 29 δημοτικούς συμβούλους (σε σύνολο 49), με κορυφαίους σε σταυρούς προτίμησης τον Βαγγέλη Μαρινάκη (εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός), Πέτρο Κόκκαλη (επιχειρηματία), Ειρήνη Νταϊφά (κόρη του εκλιπόντος πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σταύρου Νταϊφά) και Αντώνη Νικοπολίδη (πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού). Από τον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου εκλέγονται 11 δημοτικοί σύμβουλοι, με προπορευόμενους τους Πασχαλίνα Καλαγιά-Καραμαλάκου (πρόεδρο κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά), Αν. Κάρλες, Κ. Μανωλάκο, Ελ. Κούβαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή