Ε.Ε.: Αναβρασμός την επομένη της κάλπης

Ε.Ε.: Αναβρασμός την επομένη της κάλπης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σαρωτικός χαρακτήρας των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών οδήγησε χθες σε παραιτήσεις και πολιτικό αναβρασμό σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, το ίδιο και ο επικεφαλής των Ιρλανδών Εργατικών, Ιμον Γκίλμορ. Οι Εργατικοί του Γκίλμορ, οι οποίοι εισήλθαν στην ιρλανδική κυβέρνηση προ τριετίας υποσχόμενοι να παλέψουν «τις κατευθύνσεις της Φρανκφούρτης», είδαν το εκλογικό τους ποσοστό να συρρικνώνεται στο 7%, αντί του 19% που κατείχαν. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έμεινε με 14 ευρωβουλευτές, αντί των 23 που είχε ώς τώρα, ανοίγοντας χώρο στα αριστερά του για μια πανσπερμία αριστερών κομμάτων. «Η ευθύνη μού ανήκει. Η αλλαγή κατεύθυνσης πρέπει να υλοποιηθεί από νέα ηγεσία», είπε ο Ρουμπαλκάμπα, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Ιούλιο. Ο δικομματισμός υπέστη συνολική καθίζηση στην Ισπανία, καθώς το αθροιστικό ποσοστό των Σοσιαλιστών και του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος πέρασε από το 81% στο 49%.

Δεινή ήττα υπέστη η Κεντροαριστερά και στη Γαλλία, όπου το ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ολάντ έπεσε κάτω από το «όριο συναγερμού» του 17%, στο 14%. «Η Ευρώπη έχει γίνει απόμακρη και ακατανόητη», είπε ο Ολάντ στο χθεσινό διάγγελμά του. «Πρέπει να γίνει απλή και αποτελεσματική εκεί που χρειάζεται και να αποσυρθεί από εκεί που δεν χρειάζεται». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελούν «η ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις».

Διαφορετικό κλίμα επικρατούσε στη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες αύξησαν το ιστορικό χαμηλό ποσοστό 20% του 2009 σε 27% φέτος, ενώ ως θριαμβευτική μπορεί να περιγραφεί η ατμόσφαιρα στην έδρα του κυβερνώντος ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Τα αρχικά αποτελέσματα, που κατέγραφαν άνετη επικράτηση του Δημοκρατικού Κόμματος επί του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο μετατράπηκαν στην πορεία της βραδιάς σε πραγματική χιονοστοιβάδα, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι να ξεπερνά το 40% και το Κίνημα 5 Αστέρων να καθηλώνεται στο 21%. Ο Ρέντσι ανέτρεψε προ διμήνου τον πρωθυπουργό Λέτα, υποσχόμενος τη χαλάρωση της λιτότητας και την προώθηση ευρύτατων μεταρρυθμίσεων. Στην κατακερματισμένη ιταλική πολιτική σκηνή, το τελευταίο κόμμα που κατέγραψε ποσοστό άνω του 40% ήταν η Χριστιανοδημοκρατία του 1958. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας ήταν ράπισμα για την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, που έμεινε στο 16%, ενώ η Αριστερά της χώρας πέτυχε την είσοδο στην Ευρωβουλή με τη λίστα «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

Ανοδο κατά ποσοστό που προσεγγίζει το 10% σημείωσαν οι Βρετανοί Εργατικοί, αποτέλεσμα που όμως επισκιάστηκε από τη νίκη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UΚΙΡ). Το UKIP συγκέντρωσε 27,5% των ψήφων, αντί 25,4% του Εργατικού Κόμματος και 24% των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον δήλωσε ότι «έλαβε το μήνυμα», αρνούμενος ωστόσο να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει εξαγγείλει για το 2017.

«Τα καλά αποτελέσματα των λαϊκιστών και των ακροδεξιών είναι αξιοσημείωτα και θλιβερά», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, της οποίας το κόμμα συγκράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του. «Για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους, πρέπει να εστιάσουμε στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση», είπε, δηλώνοντας ότι αυτές «είναι οι καλύτερες απαντήσεις στην απογοήτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή