Οι επιδόσεις και οι επιδιώξεις του ΚΙΕΦ

Οι επιδόσεις και οι επιδιώξεις του ΚΙΕΦ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα αμιγώς τουρκογενές ψηφοδέλτιο, το ακραίο μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) κατάφερε να συγκεντρώσει το 41,68% στη Ροδόπη και το 25,89% στην Ξάνθη και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στους δύο νομούς. Στο υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζουν ότι ως προσπάθεια καταγραφής το αποτέλεσμα συνιστά μια επιτυχία για τους ακραίους μειονοτικούς. Επισημαίνουν όμως ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ως θετικό κρίνουν στελέχη του ΥΠΕΞ ότι το ΚΙΕΦ δεν κατάφερε να διευρύνει την επιρροή του εκτός των ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η μεγαλύτερη ανησυχία που είχε προκαλέσει στο ΥΠΕΞ η απόφαση του κόμματος να κατεβεί με πανελλαδικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές ήταν ότι επιδιώκει την καταγραφή και αλλού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ζουν μειονοτικοί, αλλά και στα Δωδεκάνησα, ώστε να μπορεί η Αγκυρα να έχει πάτημα και να ανακινεί ζητήματα.

Αυτό απεφεύχθη, η καταγραφή του ΚΙΕΦ εκτός της Θράκης είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Η πρωτιά και στους δύο νομούς είναι, όπως λένε τα ίδια στελέχη, σχετική και οφείλεται στα διαφορετικά ποσοστά αποχής των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Στο χριστιανικό στοιχείο, η αποχή έφτασε στο 50%, ενώ στο μουσουλμανικό κυμάνθηκε γύρω στο 30% μόλις.

Το δεύτερο που επισημαίνουν τα στελέχη του ΥΠΕΞ είναι ότι, παρά την πρωτιά στους δύο νομούς, το ΚΙΕΦ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο των μειονοτικών ψήφων σε Ροδόπη και Ξάνθη και να υποστηρίξει έτσι τον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για «τουρκική» μειονότητα.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, που γίνεται επιτόπου στη Θράκη, προκύπτει ότι το ΚΙΕΦ πήρε περίπου το 50% των μειονοτικών ψήφων. Αυτό το ποσοστό, όπως επισημαίνουν στο ΥΠΕΞ, δεν είναι ισομερώς κατανεμημένο: υπάρχουν ισχυρά προπύργια του ΚΙΕΦ, όπως ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 70%, και ο Δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη (56,6%). Οπου όμως η μειονότητα έκρινε πως έχουν γίνει πράγματα υπέρ της, υπήρχε πολύ μικρότερη διάθεση να στηριχθεί το ΚΙΕΦ.

Οι εκλογές του 1990

Το δεύτερο στοιχείο που αναφέρουν τα ανωτέρω στελέχη είναι ότι το ΚΙΕΦ δεν κατάφερε να πλησιάσει, σε απόλυτους αριθμούς, τις επιδόσεις του Αχμέτ Σαδίκ πριν από 24 χρόνια. Στις εκλογές του 1990, το κόμμα του Σαδίκ είχε πάρει 29.567 μειονοτικές ψήφους στη Ροδόπη, το ΚΙΕΦ συγκέντρωσε χθες 25.857. Αυτό πάντως, όπως επισημαίνουν πολιτικές πηγές στον νόμο, έχει εξήγηση ότι το ακραίο μειονοτικό κόμμα δεν έκανε την κινητοποίηση που περίμεναν. Οπως λένε, από την Τουρκία ήρθαν με πούλμαν για να ψηφίσουν μόνο 800 άτομα. Στελέχη της Ν.Δ. στη Ροδόπη εκτιμούν ότι το ΚΙΕΦ ήθελε απλώς να κάνει μια επίδειξη ισχύος στα κοινοβουλευτικά κόμματα, με απώτερο στόχο να επιβάλει στις επόμενες βουλευτικές κάλπες την εκλογή και των τριών βουλευτών του νομού από τη μειονότητα.

Η επιτυχία πάντως ενθάρρυνε τους ακραίους μειονοτικούς. Είναι ενδεικτικό αυτό που έγραψε ο γνωστός μειονοτικός δημοσιογράφος Αμπντουλαχίμ Ντεντέ στην εφημερίδα του «Τρακιανίν Σεσί» για το αποτέλεσμα, που συμπεριελάμβανε μια χροιά απειλής: «Η μειονότητά μας με ισχυρό τρόπο λέει προς την ελληνική κυβέρνηση: Ακου τη φωνή μας. Με το καλό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή