Αλλαγή φρουράς σε 10 μεγάλους δήμους της χώρας

Αλλαγή φρουράς σε 10 μεγάλους δήμους της χώρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος χάρτης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει τα πάντα. Νίκη της Κεντροαριστεράς πλην όμως χωρίς κομματικό πρόσημο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρά κομματικές επιλογές που δικαιώθηκαν, όπως στην Πάτρα του ΚΚΕ με τον Κώστα Πελετίδη που εξελέγη με ποσοστό 63,53% και στην Κέρκυρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Κωνσταντίνος Νικολούζος συγκέντρωσε 58,59%. Και απρόσμενες ανατροπές όπως στο Ηράκλειο, όπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατόρθωσε με ποσοστό 59,24% να κερδίσει τον δήμο από τον κατά τρεις συνεχείς θητείες δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Εξελέγησαν δήμαρχοι υπόδικοι όπως ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο (ποσοστό 53,13%) και ο Πανταζής Χρονόπουλος στη Ζαχάρω (50,47%) και ο Ευθύμιος Κοτζάς στην Αρχαία Ολυμπία (53,7%) από την πρώτη Κυριακή. Ο Πειραιάς στον δεύτερο γύρο ανέβασε στον δημαρχιακό θώκο τον… Ολυμπιακό, καθώς ο δημοτικός συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη συγκέντρωσε το 55,2%. Από τους 15 μεγάλους δήμους της χώρας οι 9 άλλαξαν χέρια. Συνολικά 31 «παλαιοί» δήμαρχοι δεν επανεξελέγησαν, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των νυν υπηρετούντων δεν κατέβηκε καν στις εκλογές. Σε 75 δήμους ο υποψήφιος που είχε κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο έχασε στον δεύτερο γύρο από τον αντίπαλό του.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επανεξελέγησαν στον δεύτερο γύρο οι νυν δήμαρχοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης αντίστοιχα. Ο δήμαρχος Αθηναίων έλαβε ποσοστό 51,4% και ο συνδυασμός του κατέλαβε 29 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο έναντι του αντιπάλου του, υποφηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη (48,60%). Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως σε σύνολο 246.953 εκλογέων που προσήλθαν στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών η διαφορά σε ψήφους των δύο αντιπάλων ήταν περίπου 6.000. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την άλλη κατάφερε τη δεύτερη Κυριακή μια σημαντική νίκη με ποσοστό 58%, αυξάνοντας το ποσοστό του σημαντικά σε σχέση με εκείνο που ο ίδιος είχε πετύχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όπου είχε εκλεγεί με οριακό ποσοστό (50,16%) έναντι του τότε αντιπάλου του, υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που είχε λάβει ποσοστό 49,84%.

Στη Λάρισα, δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 54,47% στον δεύτερο γύρο ο αριστερός Απόστολος Καλογιάννης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζανακούλης αποκλείστηκε από την πρώτη Κυριακή.

Στην Αττική, σε δύο μεγάλους δήμους, το Περιστέρι (109.792 εκλογείς) και τη Νίκαια, οι νυν δήμαρχοι επανεξελέγησαν εύκολα από τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Παχατουρίδης, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος, επανεξελέγη στο Περιστέρι για τέταρτη φορά, με ποσοστό 62,09%. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αυξάνει το ποσοστό του. Η δημοτικότητά του τον έφερε προεκλογικά στα πρόθυρα της διεκδίκησης της Περιφέρειας Αττικής με τη Ν.Δ., συζήτηση που όμως τελικά δεν κατέληξε σε συνεργασία. Ο Γεώργιος Ιωακειμίδης εξελέγη στη Νίκαια με ποσοστό 62,25%, επίσης από την πρώτη Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Κορτζίδης έχασε τη δημαρχία στο Ελληνικό, λόγω του δυστυχήματος στο λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας. Ο αντίπαλός του Γιάννης Κωνσταντάτος κέρδισε στον β΄ γύρο με 53,50%. Στον Δήμο Γλυφάδας ο Κωνσταντίνος Κόκορης (ΠΑΣΟΚ) ηττήθηκε στον β΄ γύρο από τον πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γεώργιο Παπανικολάου (63,04%).

Τον Δήμο Καισαριανής κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Γιώργος Κοντόσταυλος νίκησε στον δεύτερο γύρο τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Καμπακά.

Για 1.000 ψήφους δεν κατάφερε να επανεκλεγεί ο Νικόλαος Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς, που κέρδιζε τον δήμο εδώ και τρεις θητείες. Ο αντίπαλός του Γιώργος Θωμάκος με 51,57% είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή