Φεμινιστικό κόμμα στην Ευρωβουλή

Φεμινιστικό κόμμα στην Ευρωβουλή

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Το μοναδικό φεμινιστικό κόμμα στην Ευρώπη θα καταλάβει μία έδρα στην Ευρωβουλή και η εκπρόσωπός του είναι μία γυναίκα Ρομ, η 57χρονη Σοράγια Ποστ, μητέρα τεσσάρων παιδιών. Η μειονότητα των Ρομά είναι μία από τις πλέον αποκλεισμένες στην Ευρώπη και με δεδομένη την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αποτελεί σημαντική κατάκτηση για το σουηδικό κόμμα ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 5%. Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, όπως ονομάζεται ο σχηματισμός, ιδρύθηκε από μία πολιτικό, γνωστή στην πατρίδα της επειδή έκαψε δημοσίως 100.000 σουηδικές κορώνες (περίπου 10.000 ευρώ) για να διαμαρτυρηθεί για τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Το κόμμα, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Τζέιν Φόντα αλλά κι ένα μέλος των ΑΒΒΑ, συγκέντρωσε χιλιάδες ψήφους με το σύνθημα «Εξω οι ρατσιστές, μέσα οι φεμινιστές». Η επιτυχία της Πρωτοβουλίας συνδέεται με την προσωπικότητα της επικεφαλής του κόμματος, Γκούντρουν Σάιμαν, η οποία διαψεύδει την εικόνα που έχουν πολλοί για τη Σουηδία ότι πρόκειται δηλαδή για έναν παράδεισο για τις γυναίκες. «Είναι μύθος. Εχουμε χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και βία σε βάρος των γυναικών», εξηγεί η Σάιμαν, η οποία θεωρεί πως έχει μεγάλη σημασία η καταπολέμηση των εθνικιστικών κομμάτων στην Ε.Ε. «Αν παρατηρήσει κανείς την ατζέντα τους, έχουν πάντα στόχο την αποδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε βάρος γυναικών και μεταναστών», επισημαίνει η πρόεδρος του φεμινιστικού σχηματισμού. Η πρώην ηγέτις του Κόμματος της Αριστεράς στη Σουηδία είχε παρομοιάσει την κατάσταση των γυναικών στη χώρα της με τη ζωή υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή