Την απορρόφηση της Geniki Bank εξετάζει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς

Την απορρόφηση της Geniki Bank εξετάζει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο απορρόφησης της Geniki Bank εξετάζει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, εγκαταλείποντας το σχέδιο για την αυτόνομη πορεία της θυγατρικής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς εξετάζει από μηδενική βάση τη στρατηγική της αναφορικά με την Geniki Bank και πλέον το επικρατέστερο σενάριο είναι η πλήρης απορρόφησή της από τον μητρικό όμιλο. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ομίλου Πειραιώς, η Γενική Τράπεζα θα μετασχηματιζόταν σε έναν εξειδικευμένο αναπτυξιακό και επενδυτικό τραπεζικό οργανισμό με στόχο τη διαχείριση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, καθώς και την υποβοήθηση προβληματικών επιχειρήσεων ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επανέλθουν σε βιώσιμη τροχιά. Για τον σκοπό αυτό η τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θα αναζητούσε τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στο εγχείρημα. Μάλιστα, είχαν πραγματοποιηθεί σχετικές επαφές και συζητήσεις με επενδυτικούς οίκους.

Ωστόσο, το σχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου και την αυτόνομη πορεία της έχει «παγώσει» εδώ και αρκετούς μήνες, αντανακλώντας τον προβληματισμό που επικρατεί στον όμιλο Πειραιώς για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την αξιοποίηση της θυγατρικής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό στοιχείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι θα ήταν πολύ δύσκολο μια τράπεζα, η οποία μάλιστα είναι μέλος ενός τραπεζικού ομίλου, να μπορούσε να αναδειχθεί σε ανεξάρτητο φορέα όπου θα συγκέντρωνε προβληματικά δάνεια διαφόρων τραπεζών. Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες –συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς– έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες εσωτερικές μονάδες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των πιέσεων που εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις εγχώριες τράπεζες, η διατήρηση της Geniki Bank ως αυτόνομης εξειδικευμένης τράπεζας θεωρείται μια πολύ δύσκολη επιλογή. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από σχετική συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Societe Generale.

Σύμφωνα με αναλυτές, με την προσθήκη της Γενικής ο μητρικός όμιλος θα ενισχυθεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι η Γενική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνονται στο 82%, ισχυρή κεφαλαιακή βάση με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ξεπερνάει το 18%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις ανέρχεται στο 63%, που είναι από τους υψηλότερους στη αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 το ενεργητικό της είχε διαμορφωθεί στα 2.675 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 2.167 εκατ. ευρώ και τα δάνεια προς πελάτες σε 1.788 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή