Επιπλέον 4 εκατ. αεροπορικές θέσεις το 2014

Επιπλέον 4 εκατ. αεροπορικές θέσεις το 2014

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 4 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις σε σχέση με το 2013 δρομολόγησαν για τη φετινή περίοδο οι αεροπορικές εταιρείες για τον ελληνικό προορισμό από το εξωτερικό, επιχειρώντας να καλύψουν την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΤΕ, η ημέρα με την υψηλότερη αιχμή εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης για τη φετινή σεζόν θα είναι η 2α Αυγούστου. Και αυτό γιατί με βάση τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις μπορεί εκείνη την ημέρα να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν τις διακοπές τους έως και 180.000 ξένοι τουρίστες.

Από την έρευνα προκύπτει η μεταβολή του μείγματος εισερχόμενων πτήσεων, με τις τακτικές να είναι πλέον έστω και οριακά περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ. Οπως εξηγεί ο Σύνδεσμος, πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, διότι δείχνει ότι εξελίσσονται στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής άρα και στη ζήτηση. Να σημειωθεί ότι το 70% του εισερχόμενου τουρισμού έρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% σε πολλά νησιά. Για το 2014 παρατηρείται αύξηση κατά 25% του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό σε 16 εκ των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, φθάνοντας σε αριθμό τις 15,79 εκατ. και αύξηση κατά 22% στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 122% προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με αύξηση 85%, της Σκιάθου με 84%, της Κεφαλονιάς με 52%, της Σάμου με 51% και της Σαντορίνης με 46%.

Βάσει στοιχείων του 2013, στα αεροδρόμια πλην της Αθήνας η μέση κάλυψη των προγραμματισμένων θέσεων φθάνει στο 76%. Από τα στοιχεία του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου διαφαίνεται «οροφή» κάλυψης στα 2,1 εκατ. επισκέπτες. Παρά ταύτα για φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση ζήτησης για θέσεις τους δύο μήνες της αιχμής της τουριστικής σεζόν οπότε οι πληρότητες των καταλυμάτων είναι ήδη πολύ υψηλές. Μάλιστα, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φθάνουν για τον Ιούλιο σε 3,25 εκατ. και για τον Αύγουστο σε 3,36 εκατ. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση για τους μήνες αιχμής σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα. Καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων θέσεων παρατηρείται σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κεφαλονιά και σε λιγότερο δημοφιλής προορισμούς. Το 54% της προγραμματισμένης δυναμικότητας σε θέσεις προέρχεται φέτος από 20 αεροδρόμια του εξωτερικού, με πρώτο της Μόσχας. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Λονδίνου, του Μάντσεστερ του Αμστερνταμ, της Αγίας Πετρούπολης και του Μιλάνου. Από τη Βρετανία είχαν αρχικά προγραμματισθεί 2,75 εκατ. θέσεις από τη Ρωσία 2,43 εκατ., από τη Γερμανία 1,18 εκατ. και από την Ιταλία 1,56 εκατ. θέσεις.

Από τα στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο φορτίο από τη συρρίκνωση των αφίξεων της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς υφίστανται τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Ρόδου, στα οποία είχαν προγραμματισθεί οι περισσότερες αεροπορικές θέσεις από τις δύο αγορές. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είχαν προγραμματισθεί πάνω από 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στη Ρόδο 684.824 θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή