524 επίορκοι έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα

524 επίορκοι έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, έχουν διαπράξει οι συνολικά 524 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου με την ποινή της οριστικής παύσης.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται καθώς μόνο εντός του α΄ τετραμήνου του 2014 σημειώθηκαν 304 αναγκαστικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι αποχωρήσεις αυτές αφορούν πειθαρχικά ή ποινικά παραπτώματα, ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών. Αντίστοιχα, το α΄ τετράμηνο του 2013 είχαν τεθεί εκτός Δημοσίου για τους ίδιους λόγους 58 υπάλληλοι, το β΄ τετράμηνο 65 και το γ΄ τετράμηνο 97. «Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την εξέταση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων και τον εντοπισμό όσων διορίστηκαν στο Δημόσιο με δόλια μέσα. Κάθε τετράμηνο θα παρουσιάζουμε αναλυτική αναφορά στους πολίτες. Η εποχή της ατιμωρησίας στο Δημόσιο έχει περάσει ανεπιστρεπτί», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος αλλά και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως σημειώνουν, «έχει πληγεί πολλές φορές από τις πράξεις μιας μειοψηφίας επίορκων υπαλλήλων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει οι επίορκοι –και πλέον οριστικώς απολυθέντες– δημόσιοι υπάλληλοι. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για βαρύτατα και ιδιαιτέρως ειδεχθή αδικήματα με έντονη ηθική απαξία, όπως για παράδειγμα χρηματισμός, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, πλαστογραφία, απόπειρα εκβίασης, παθητική δωροδοκία, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, χρήση δημοσιοϋπαλληλικής ταυτότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα των ΔΟΥ για εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους ή τρίτων προσώπων, παραποίηση στοιχείων και νόθευση εγγράφων. Από τη λίστα δεν λείπουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αλλά και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, πολλά αδικήματαν που έχουν διαπράξει κυρίως εκπαιδευτικοί αφορούν σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και ειδικότερα: σύναψη σχέσεων από εκπαιδευτικό με ανήλικο, ασελγείς πράξεις σε ανήλικο από εκπαιδευτικό, προμήθεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή υλικού παιδικής πορνογραφίας, σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από εκπαιδευτικό μέσω μηνυμάτων, συνομιλίες απρεπούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκπαιδευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή