Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης κατακτούν το Λονδίνο

Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης κατακτούν το Λονδίνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίφημο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου κατακτούν αύριο τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης, το πιο ολοκληρωμένο σύνολο βυζαντινών ψηφιδωτών στον κόσμο με δείγματα από την ύστερη αρχαιότητα έως και τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Με αφορμή το βιβλίο των εκδόσεων Καπόν «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος – 14ος αιώνας» (επιμέλεια Χ. Μπακιρτζής, συγγραφείς: Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου και Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη) αλλά και των σχετικών με τα μωσαϊκά μελετών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το λονδρέζικο ίδρυμα υψηλού κύρους, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λεβέντη, διοργανώνει ημερίδα όπου αναμένονται ανακοινώσεις για όλα τα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης με ψηφιδωτό διάκοσμο.

Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης μας δίνουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για τις δεξιότητες των καλλιτεχνών στη διάρκεια μιας ολόκληρης χιλιετίας και διαφωτίζουν πολλές πτυχές της βυζαντινής κοινωνίας και πίστης. Τεκμηριώνουν επίσης τις διαφορετικές μορφές της πόλης και τη σχέση της με τον επίγειο και θείο κόσμο.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Beat Brenk από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, η σύγχρονη έρευνα στις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων και ελάχιστη ουσιαστική βελτίωση στη βάση των γνώσεών μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γνώμη παρουσιάζεται σε αντίθεση με μια άλλη χωρίς πλήρη τεκμηρίωση. Ετσι, ανάμεσα σε άλλα, η ημερίδα θα αναζητήσει και απαντήσεις, ειδικότερα ως προς τη χρονολόγηση των ψηφιδωτών, το θέμα και την ερμηνεία τους, αλλά και θα διερευνήσει νέους τρόπους για τη μελέτη αυτών των εξαιρετικών μνημείων. Πλην του Brenk, στους ομιλητές συγκαταλέγονται επίσης πολύ σημαντικά ονόματα της ακαδημαϊκής έρευνας: Antony Eastmond (The Courtauld Institute of Art), Jas Elsner (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Hjalmar Torp (Πανεπιστήμιο Οσλο), Χαράλαμπος Μπακιρτζής (Ιδρυμα Λεβέντη), Robin Cormack (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ), Liz James (Πανεπιστήμιο Σάσεξ), Laura Nasrallah (Χάρβαρντ), Bente Kiilerich (Πανεπιστήμιο Μπέργκεν) και Μυρτώ Χατζάκη (Ιδρυμα Λεβέντη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή