Βιβλία σε ρόδες!

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι άνθρωποι τα τελευταία δυόμισι χρόνια ετοιμάζουν κάτι μπλε βαλίτσες. Οχι για να ταξιδέψουν οι ίδιοι, αλλά για να ταξιδέψουν τα βιβλία που στέλνουν σε ολιγοήμερες «διακοπές» σε σχολικές τάξεις σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι το πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες», που δημιουργήθηκε το 2012 από την αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, υλοποιώντας μιαν αρχική ιδέα των εκδόσεων «Καλειδοσκόπιο». Το πρόγραμμα έχει στήριξη (τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, ενώ το υπουργείο Παιδείας το έθεσε υπό την αιγίδα του). Εχει και χορηγούς: μεγάλο δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και το Ιδρυμα Μποδοσάκη, την Hertz Auto Hellas, το Κοινωνικό Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Trekking Hellas).

Κυρίως, όμως, έχει παθιασμένους εθελοντές, οι οποίοι φροντίζουν αυτές οι βαλίτσες με ρόδες να φτάνουν σε σχολικές τάξεις δημόσιων δημοτικών και νηπιαγωγείων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Μόνο τη σχολική χρονιά 2013-2014, 2.500 «Βιβλία σε ρόδες» ταξίδεψαν σε 96 τέτοιες βαλίτσες-σάκους και έφτασαν σε 480 σχολικές τάξεις. Εκεί παρέμειναν και διαβάστηκαν από τουλάχιστον 14.000 παιδιά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Ομως μπορούν να δανειστούν και κάποια βιβλία στο σπίτι και από τις μικρές αυτές ηλικίες εξοικειώνονται με την παρουσία βιβλίων στον καθημερινό τους χώρο. Αυτοί οι σάκοι έχουν ταξιδέψει σε σχολεία της Αθήνας, της Δυτικής Αττικής, της Εύβοιας, της Αρτας, της Θεσπρωτίας, της Κρήτης και της άγονης γραμμής στο Αιγαίο. «Αυτή η βαλίτσα με τα βιβλία, μας ταξίδεψε παραμυθένια». «Τα διάβασα όλα και εύχομαι να τα ξαναπάρει το σχολείο!» «Αυτό το διάστημα που είχαμε τη βαλίτσα ήταν υπέροχο», λένε τα παιδιά που μπορούν να χαρούν με ελάχιστα και να αναγνωρίσουν το ουσιαστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή