Συμφωνία πέτυχε η Αργεντινή για το χρέος των 9,7 δισ. δολ.

Συμφωνία πέτυχε η Αργεντινή για το χρέος των 9,7 δισ. δολ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές μετά τον διακανονισμό στον οποίο κατέληξε η χώρα με τη Λέσχη των Παρισίων για την αποπληρωμή του χρέους της ύψους 9,7 δισ. δολαρίων σε χρονοδιάγραμμα πέντε ετών. Μετά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας, Αξελ Κισίλοφ, συναίνεσε σε μια άμεση καταβολή ύψους 650 εκατ. δολαρίων, μια δόση ύψους 500 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του επόμενου έτους και στη συνέχεια την πλήρη αποπληρωμή των υπόλοιπων χρεών μέχρι το 2019. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, άλλωστε, στο ύψος του ποσού που επίσης αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς το 2012 το χρέος της Αργεντινής σε κράτη της Λέσχης των Παρισίων ανερχόταν σε 6,5 δισ. δολάρια αλλά είχε εκτιναχθεί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Η Λέσχη μειώνει, επίσης, το επιτόκιο που χρεώνει στην Αργεντινή από το 7% στο 3% αν η αποπληρωμή του χρέους γίνει επιτυχώς μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ αν παραταθεί το χρονοδιάγραμμα στα επτά χρόνια, το επιτόκιο θα φτάσει στο 3,8%. Πρόκειται για ένα «σημαντικό θετικό συμβάν σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα της Αργεντινής» σχολίασε σχετικά ο Σεργκέι Ντεργκάτσεφ, που εποπτεύει χρέος των αναδυόμενων αγορών ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων στην Union Investment Privatfonds στη Φρανκφούρτη. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος «σηματοδοτεί σαφώς βελτίωση στη σχέση της Αργεντινής και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας». Η συμφωνία πράγματι προλειαίνει το έδαφος για μια νέα έκδοση χρέους της Αργεντινής που παραμένει αποκλεισμένη από τον Δεκέμβριο του 2001, οπότε κήρυξε στάση πληρωμών στο χρέος της ύψους τότε σχεδόν 100 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Κισίλοφ, η χώρα δεν προτίθεται να εκδώσει χρέος στο εγγύς μέλλον, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις χρηματοδοτικές ανάγκες συγκεκριμένων αναπτυξιακών σχεδίων».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη του Μπουένος Αϊρες με τη μερίδα των πιστωτών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων τους το 2005. Η Αργεντινή έχει μάλιστα εφεσιβάλει απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την καλεί να αποπληρώσει πρώτα αυτούς τους πιστωτές και στη συνέχεια όσους δέχθηκαν «κούρεμα» των ομολόγων τους. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της, άλλωστε, για αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της, τον Φεβρουάριο υιοθέτησε έναν νέο δείκτη για τον πληθωρισμό που φέρει τις τιμές να έχουν αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση. Είχε προηγηθεί μομφή του ΔΝΤ που αμφισβητεί την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Αργεντινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή