Δωρεάν 2.000.000 ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία

Δωρεάν 2.000.000 ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς οικονομικά «εμπόδια» θα δέχονται από τον επόμενο μήνα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα περίπου 2.000.000 ανασφάλιστων πολιτών. Ειδικότερα, οι ανασφάλιστοι θα νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει παραπεμπτικό από γιατρό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας-ΠΕΔΥ και η ειδική τριμελής ιατρική επιτροπή που θα συσταθεί στα νοσοκομεία θα πιστοποιήσει ότι όντως ο ασθενής χρήζει νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι στους γιατρούς του ΠΕΔΥ μπορούν ήδη να απευθύνονται δωρεάν οι ανασφάλιστοι.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, σήμερα, εκτός απροόπτου, θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και οι συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ και για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ο στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι στην κοινωνία μας όσον αφορά την υγεία δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν αποκλεισμένοι πολίτες, ενώ έδωσε τα εύσημα στους προκατόχους του για τις παρεμβάσεις στον εξορθολογισμό των δαπανών, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να προβεί σε αυτή την κίνηση. Πρόσθεσε δε ότι «όσο η χώρα εξέρχεται της κρίσης, θα διορθώνονται και οι αδικίες».

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά την τακτική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα λειτουργίας των μονάδων του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα σενάρια περί ανασχηματισμού, τόνισε προς τους διοικητές ότι «δεν θέλω να διαβάζετε και να ακούτε τίποτα από αυτά που κυκλοφορούν. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δεδομένοι και δεν αλλάζουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το α΄ τρίμηνο του 2014 η πορεία των νοσοκομείων εξελίσσεται εντός στόχων: καταγράφηκε μείωση των λειτουργικών δαπανών στο ΕΣΥ κατά 9% (σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013), αύξηση των εσόδων από τα εξωτερικά ιατρεία κατά 2,36% και από τη νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5%, μείωση των νοσηλευθέντων κατά 1,46%, στην προσέλευση στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία κατά 7,68% και στα χειρουργεία κατά 0,33%. Μικρή αύξηση καταγράφεται στην αγορά γενόσημων φαρμάκων, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2014 το 30,25% της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων αφορούσε γενόσημα, έναντι 27,22% το αντίστοιχο διάστημα το 2013.

Τα πιο αποδοτικά νοσοκομεία βάσει EΣΥ.net

Με βάση τους λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες των νοσοκομείων όπως καταγράφονται από το EΣΥ.net, στα πιο αποδοτικά γενικά νοσοκομεία (δεν συμπεριλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά και τα ειδικά) περιλαμβάνονται τα Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Κρατικό Νίκαιας, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Βενιζέλειο, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Τρίπολης, Μυτιλήνης, Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», «Αγιος Ανδρέας», Βέροιας. Αντίθετα, στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία Αιγίου, ΚΑΤ, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Θηβών και Κοζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή