Εγκρίθηκε προϋπολογισμός 68 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Κτηματολόγιο για το 2014

Εγκρίθηκε προϋπολογισμός 68 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Κτηματολόγιο για το 2014

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να περάσουν 5 μήνες, στους οποίους ουσιαστικά η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. είχε κηρύξει στάση πληρωμών, προκειμένου να εγκριθεί χθες ο προϋπολογισμός της. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσες νέες συμβάσεις θα μπορέσει να υπογράψει η εταιρεία μέσα στο 2014 με τα 68 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Και πώς ο περιορισμός των οικονομικών δυνατοτήτων της σε μια κρίσιμη για το έργο στιγμή θα επηρεάσει την πορεία της κτηματογράφησης.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 10 Μαΐου, η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) δεν είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2014, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να υπογράψει νέες συμβάσεις, αλλά ούτε να εξοφλεί τις υποχρεώσεις απέναντι στους μελετητές και να καλύπτει βασικές λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας. Μάλιστα, η ηγεσία της ΕΚΧΑ βρισκόταν από τις αρχές του έτους σε σκληρές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση του προϋπολογισμού της. Το πρόβλημα της στάσης πληρωμών επισήμαναν προχθές με κοινή ανακοίνωσή τους το Επαγγελματικό Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ) και ο Σύλλογος Δικηγόρων στο Κτηματολόγιο (ΣΥΔΙΚ), αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπήρχε κάποιο ζήτημα με τα αποθεματικά της εταιρείας (περίπου 240 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από το «κτηματόσημο» και την έκδοση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία).

Συνάντηση

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΕΚΧΑ, Ηλία Λιακόπουλο και ενέκρινε τον προϋπολογισμό της εταιρείας για το 2014. «Τα χρήματα της ΕΚΧΑ Α.Ε. είναι απολύτως διασφαλισμένα σε λογαριασμούς της εταιρείας και έχουν εξασφαλιστεί και υψηλά επιτόκια», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Επίσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι το αποθεματικό της ΕΚΧΑ καταγράφεται κάθε χρόνο, οπότε δεν έχει βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι πόσες από τις υποχρεώσεις της θα μπορέσει να καλύψει η ΕΚΧΑ με τα 68 εκατ. ευρώ που της εγκρίθηκαν για το 2014 (όταν μόνο το λειτουργικό της κόστος είναι περίπου 450.000 ευρώ μηνιαίως). Σημειώνεται ότι απομένουν προς συμβασιοποίηση μελέτες από το πρόγραμμα κτηματογράφησης του 2008 (που είχαν «κολλήσει» δικαστικά), από τα δύο προγράμματα του 2011 (από το πρώτο πρόγραμμα, της κτηματογράφησης των 268 περιοχών έχει υπογραφεί μόλις μια σύμβαση για 22 περιοχές στην Αργολίδα και την Αρκαδία και από το δεύτερο πρόγραμμα των 11 νομών, έχει υπογραφεί μόνο η σύμβαση για τον νομό Κοζάνης). Ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για τις 28 μελέτες που αφορούν στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας και προκηρύχθηκαν το 2013 (προϋπ. 572 εκατ. ευρώ), όπως και η προκήρυξη διαγωνισμού για τους δασικούς χάρτες για το υπόλοιπο της χώρας (δεν έχει πραγματοποιηθεί). Ολα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020, βάσει μνημονίου. Στελέχη της ΕΚΧΑ πάντως επισημαίνουν ότι το άνοιγμα των προσφορών στον τελευταίο διαγωνισμό θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή