Google: Ιστοσελίδα για τα αιτήματα που αφορούν το «δικαίωμα στη λήθη»

Google: Ιστοσελίδα για τα αιτήματα που αφορούν το «δικαίωμα στη λήθη»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google άρχισε να δέχεται και επισήμως αιτήματα απαλοιφής συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τη μηχανή αναζήτησης, καθώς «άνοιξε» μια ειδική ιστοσελίδα γι’ αυτό τον σκοπό. Η υπηρεσία προορίζεται για τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαιούνται να ζητούν από τον ιντερνετικό κολοσσό την απομάκρυνση συνδέσμων που οι ίδιοι θεωρούν ανεπιθύμητους.

Για να μπορεί κανείς να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα πρέπει να συμπληρώσει την online φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα, καταχωρίζοντας τα στοιχεία του, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας και τους συνδέσμους που συσχετίζονται με το όνομά του και θέλει να καταργηθούν. Επίσης, θα πρέπει να επισυνάψει το αντίγραφο ενός εγγράφου που πιστοποιεί την ταυτότητά του – όπως του διπλώματος οδήγησης, της ταυτότητας ή ενός άλλου πιστοποιητικού που έχει τη φωτογραφία του.

Η δικαστική απόφαση προβλέπει πως η Google πρέπει να παρέχει το «δικαίωμα στη λήθη» στην περίπτωση αποτελεσμάτων που είναι ανεπαρκή, μη συναφή ή μη συναφή πλέον σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους υποβλήθηκαν σε επεξεργασία.

Έτσι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, ο ιντερνετικός κολοσσός θα εξετάσει κάθε επιμέρους αίτημα με βάση το εάν τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μη ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον χρήστη, καθώς και αν υπάρχει δημόσιο ενδιαφέρον για αυτές τις πληροφορίες – για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με οικονομικές απάτες, επαγγελματική αμέλεια, ποινικές καταδίκες ή τη δημόσια συμπεριφορά κυβερνητικών αξιωματούχων.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η εταιρεία δεν δίνει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το πότε θα αφαιρέσει τα αποτελέσματα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Επίσης, αναφέρει πως η online φόρμα αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια και πως η ίδια ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις αρχές προστασίας δεδομένων και με άλλους φορείς μέσα στους επόμενους μήνες, για να βελτιώσει την προσέγγισή της.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press, έχει ήδη δημιουργήσει μια επιτροπή ειδικών που θα καθορίσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, βάσει των οποίων θα διαχειρίζεται τα αιτήματα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή