Αλλη γεύση Χαλκιδικής

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το μήνα γαστρονομίας «Mount Athos Area Kouzina 2014», επισκεπτόμαστε το «άγνωστο» τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, που διεκδικεί τη δική του θέση στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

Από τον χαμηλό λόφο όπου βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη, αριστερά φαίνεται το παραθαλάσσιο χωριό της Ολυμπιάδας, ξακουστό για τα μύδια του, ενώ δεξιά ξεπροβάλλει το σύμπλεγμα παραλιών της «Ζούγκλας»: διαδοχικοί κολπίσκοι, με γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο, δίχως ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο βάθος, περίπου δύο χιλιόμετρα από την ακτή, διακρίνεται ο Καυκανάς, ένα ακατοίκητο νησάκι με βυζαντινά ερείπια, στα οποία οι γλάροι βρίσκουν καταφύγιο. Eικόνες αντιπροσωπευτικές της πολυδιάστατης ομορφιάς του Δήμου Αριστοτέλη και του «άγνωστου» τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, που οι περισσότεροι ταυτίζουν μόνο με το Αγιον Ορος.

Από την Ουρανούπολη, στα σύνορα της αθωνικής πολιτείας, μέχρι τη γραφική Αρναία και από τα προσφυγικά Πυργαδίκια έως το παραδοσιακό χωριό της Βαρβάρας, με τους δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες, η προ του Αθω περιοχή έχει να επιδείξει πλήθος φυσικών τοπίων, ιστορικών μνημείων, τοπικών εθίμων, αλλά και γεύσεων – εν ολίγοις, μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία. Εχει αμόλυντους θαλάσσιους κόλπους, αμπελώνες και ελαιώνες στα σύνορα με το Αγιον Ορος, αγνά λιβάδια όπου βόσκουν κυρίως πρόβατα και κατσίκια, πυκνά πευκοδάση και τις παρυφές του όρους Χολομώντα, στις πλαγιές του οποίου ευδοκιμούν αναρίθμητες ποικιλίες μανιταριών και βοτάνων – όλα αυτά τροφοδοτούν με εκλεκτές πρώτες ύλες την κουζίνα της περιοχής που προσπαθεί τα τρία τελευταία χρόνια να αναδείξει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω, με το γαστρονομικό event «Mount Athos Area Kouzina». Μέχρι τις 15 Ιουνίου, δεκατρείς τοπικοί σεφ μαζί με πέντε Ευρωπαίους, υπό την καθοδήγηση της επικεφαλής σεφ Ντίνας Νικολάου, μαγειρεύουν κάθε βράδυ με ντόπια υλικά και τεχνικές επηρεασμένες από τις ακόλουθες θεματικές, οι οποίες αντιστοιχούν σε πέντε εβδομάδες: αρχαιοελληνική κουζίνα, ευλογία του αγιορείτικου κόλπου, μοναστηριακή, προσφυγική και μεσογειακή κουζίνα.

        

Ο «Αριστοτελικός περίπατος»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια ξεναγούνται στην περιοχή, επισκέπτονται τουριστικά καταλύματα, γευματίζουν σε ταβέρνες πάνω στο κύμα, παρακολουθούν την παραγωγή ντόπιων προϊόντων όπως η φέτα σε πρότυπες μονάδες και συμμετέχουν σε θεματικές περιηγήσεις, όπως στον περίφημο «Αριστοτελικό περίπατο», μια μαγευτική διαδρομή 17 χιλιομέτρων που ξεκινάει από το Αλσος του Αριστοτέλη και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες συλλέγουν τα βότανα που αναφέρονται αυτούσια στα αριστοτελικά κείμενα και μαθαίνουν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί η Μαρία Πάππα, διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού, «το γαστρονομικό φεστιβάλ λειτουργεί ως μια συμπαγής πλατφόρμα για να προβληθούν αποτελεσματικά και συνδυαστικά όλα τα πλεονεκτήματα του τόπου. Στοχεύουμε σε μία πενταετία αφενός να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, αφετέρου να βοηθήσουμε τις παραγωγικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους». Ο απολογισμός έως τώρα είναι ενθαρρυντικός. Η σεζόν έχει επιμηκυνθεί τουλάχιστον κατά σαράντα ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση κατά 50% των κρατήσεων του Μαΐου, και η τουριστική αγορά έχει διευρυνθεί θεαματικά. Παλαιότερα, η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών προερχόταν από τα Βαλκάνια, τη Γερμανία και τη Ρωσία, ενώ σήμερα υπάρχουν συμβόλαια από την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

«Κλειδί» η συνεργασία

Η τουριστική ανάκαμψη παραμένει δύσκολο στοίχημα σε ένα μέρος που όλα τα χρόνια ήταν η «ριγμένη» περιοχή της Χαλκιδικής, τόσο ως προς τη διαφημιστική προβολή όσο και ως προς τις υποδομές – με εξαίρεση την κοπιαστική μεταμόρφωση της Αρναίας σε παραδοσιακό οικισμό. Υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις σε πεζόδρομους, φωτισμό, ποδηλατικές λωρίδες, αναπλάσεις ακτών και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, όπως η «ξεχασμένη» διώρυγα του Ξέρξη. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, οι κάτοικοι, οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες του τουρισμού εμφανίζονται αποφασισμένοι. Αφήνουν στην άκρη τα μικροσυμφέροντα, συνεργάζονται σε εθελοντική βάση για να αναβαθμίσουν τον τόπο τους, ξεπερνούν τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί το πενιχρό μπάτζετ του οργανισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στις 15 Μαΐου οι κάτοικοι της Αμμουλιανής, ενός νησιού μόλις 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων απέναντι από την Τρυπητή, σε 25 Ολλανδούς πράκτορες και 6 Βούλγαρους δημοσιογράφους. Μόλις το καραβάκι έδεσε στο γραφικό λιμάνι με τις χρωματιστές ψαρόβαρκες, τους περίμεναν δύο νεαρές γυναίκες με μικρασιάτικες φορεσιές -οι Αμμουλιανίτες κατάγονται από εκεί-, οι οποίες τους πρόσφεραν τοπικό λικέρ κανέλα-τριαντάφυλλο. Αμέσως μετά, τα μέλη της γυναικείας χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου είπαν τραγούδια της χαμένης πατρίδας. Η «γιορτή του λιμανιού» έκλεισε με χειροποίητες τοπικές λιχουδιές, φτιαγμένες από τις νοικοκυρές του νησιού. Φρέσκα τηγανητά ψάρια με κρεμμύδι, κρασάτο χταπόδι, γαρίδες με ρύζι και παραδοσιακά γλυκά στόλιζαν τον λευκό μπουφέ που είχε στηθεί στην προβλήτα.

Οι τουρίστες, εκτός από το να δοκιμάσουν τις τοπικές συνταγές (γιουβέτσι του βυθού, ροφό με κολοκυθάκια, χταπόδι μελωμένο κ.ά.), έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους καλούδια μοναδικής νοστιμιάς: ένα βαζάκι μέλι από αγιορείτικο έλατο, ένα καραφάκι τσίπουρο από τα ρακοκάζανα της Μεγάλης Παναγιάς, μισό τσουβαλάκι λουβίδια (φασόλια ξεραμένα στον ήλιο) από το Νεοχώρι και, αν είναι τυχεροί, μαρμελάδα τσάπουρνο από τον ξενώνα «Ροδαμός». Ποια καλύτερη διαφήμιση μπορεί να υπάρξει από έναν ξένο που θα γυρίσει σπίτι και θα περιγράψει με όλες του τις αισθήσεις την ταξιδιωτική του εμπειρία;

Μετάβαση – Κόστος

Η Ουρανούπολη απέχει από τη Θεσσαλονίκη 120 χιλιόμετρα, η Ολυμπιάδα 100 και η Αρναία 80. Η περιοχή συνδέεται με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (www.ktel-chalkidikis.gr), όπου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια. Ενδεικτικά, η μονή διαδρομή από Θεσσαλονίκη για Αρναία κοστίζει 6,70 ευρώ.

Φαγητό

Ενα δείπνο με κρασί στο «Mount Athos Area Kouzina» στοιχίζει από 19,90 μέχρι 45 ευρώ, ανάλογα με το γεύμα. Οι κρατήσεις γίνονται μέσω της ιστοσελίδας www.mountathosarea.org, είτε απευθείας είτε στα συνεργαζόμενα εστιατόρια. Καλό θα ήταν να κλείσετε τουλάχιστον μία μέρα πριν.

Διαμονή

Αν επιθυμείτε να παρατείνετε τη διαμονή σας, υπάρχουν ειδικά πακέτα προσφορών, που θα τα βρείτε αναρτημένα στην παραπάνω ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, η διαμονή για τρία βράδια σε παραδοσιακό ξενώνα στην Ολυμπιάδα με βιολογικό πρωινό και τέσσερα δείπνα στοιχίζει 159 ευρώ/άτομο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή