Διχάζουν οι κινήσεις του Φ. Κουβέλη

Διχάζουν οι κινήσεις του Φ. Κουβέλη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της ΔΗΜΑΡ, όπως την ξέραμε, ενδεχομένως προοιωνίζεται η χθεσινή κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.), καθώς ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών οι περισσότεροι έφυγαν με διαμορφωμένη πλέον την πεποίθηση ότι στρατηγικός στόχος του κ. Φ. Κουβέλη είναι μια συνεργασία με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Κατόπιν τούτου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι κ. Σπ. Λυκούδης και Ανδρ. Παπαδόπουλος θα παραμείνουν στο κόμμα, ενώ σημειώνεται ότι ήδη από χθες ο κ. Γρ. Ψαριανός σχεδόν προεξόφλησε την παραίτησή του από την Κ.Ε. και την ανεξαρτητοποίησή του ως βουλευτής, κάτι που πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι θα κάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Βασ. Οικονόμου, ο οποίος επίσης (όπως και ο κ. Ψαριανός) «έλαμψαν» χθες διά της απουσίας τους.

Συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστήριζαν μετά τη συνεδρίαση ότι ο ίδιος διασφάλισε τη στήριξη των δύο οργάνων προκειμένου να μην επιμείνει στην παραίτησή του, όπως και ότι η πλειονότητα των στελεχών συμφώνησαν με την προοπτική διαλόγου με την «Ελιά» και το «Ποτάμι», αλλά με την αίρεση μιας μελλοντικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ωστόσο ακόμη και βουλευτές χαρακτήριζαν καθ’ όλα μετέωρη αυτήν την πρόταση, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ του 1,20% «είναι αστείο να διατείνεται ότι μπορεί να θέσει όρους για το πλαίσιο μιας συνεργασίας της με την “Ελιά” και το “Ποτάμι”». Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που αρκετοί εξέλαβαν τη χθεσινή κίνηση ως άλλον έναν πολιτικό ελιγμό του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ουδόλως έχει αποφασίσει να παραιτηθεί.

Τις παραιτήσεις τους αντιθέτως υπέβαλαν χθες μεταξύ άλλων τα μέλη της Ε.Ε. κ. Σ. Παπαθανασίου, Παν. Παναγιώτου, Γ. Κακουλίδης και Δ. Χατζησωκράτης, εν αντιθέσει με τον κ. Θ. Μαργαρίτη παρότι ουκ ολίγοι βουλευτές (Γ. Πανούσης Γ. Κιρίτσης κ.ά.) χαρακτήρισαν «αυτονόητη την παραίτηση σύσσωμης της ηγετικής ομάδας». Αλλά και οι παραιτήσεις που υπεβλήθησαν τελούν βέβαια υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής της προσεχούς εβδομάδας στην οποία εικάζεται ότι ο κ. Κουβέλης διατηρεί την πλειοψηφία. Κατόπιν τούτων όλα παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο της διάσπασης, κάτι που πιθανώς θα διαφανεί από τη στάση του κ. Λυκούδη ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη η τάση της ΔΗΜΑΡ.

Ενδεικτική, ωστόσο, του εκρηκτικού κλίματος που έχει πλέον διαμορφωθεί είναι η χθεσινή αντίδραση του κ. Ψαριανού σε συνέντευξη του κ. Μαργαρίτη (Vιma fm) ο οποίος ήδη από το πρωί είχε χαρακτηρίσει «παρά φύσιν» τη συνεργασία της κεντροαριστεράς με τη Ν.Δ., προαναγγέλλοντας έτσι τη στροφή Κουβέλη επ’ αριστερά. «Γιατί πάλι κωλοτούμπα, ρε συντροφάκο Θόδωρε;», σχολίασε δηκτικά στον ίδιο σταθμό ο κ. Ψαριανός και μιλώντας σε δημοσιογράφους με τον γνωστό αυτοσαρκαστικό κυνισμό του έλεγε ότι πριν στείλει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής  του  στον κ. Μεϊμαράκη,  θα  πάει  πρώτα στην Κεντρική  Επιτροπή για να αναλάβει ενώπιόν της τις προσωπικές ευθύνες  του  που  οδήγησε  το  κόμμα στο 1,2%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή