Δημ. Εϊπίδης: Εχω στηρίξει και εξακολουθώ να στηρίζω τον ελληνικό κινηματογράφο

Δημ. Εϊπίδης: Εχω στηρίξει και εξακολουθώ να στηρίζω τον ελληνικό κινηματογράφο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρέλαβα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2010 με χρέος που ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είμαι υπερήφανος να δηλώνω ότι το Φεστιβάλ –για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού- έχει αποπληρώσει όλα του τα χρέη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εν συνεχεία αναφέρεται στο έργο και σε όλα τα σπουδαία πράγματα  που έχει κάνει ως τώρα στο και για το Φεστιβάλ, σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και ευχαριστώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την «ουσιατική συνδρομή» του.  Ακολούθως δεν δίστασε να αναφερθεί στον μισθό του επισημαίνοντας πως αμείβεται «όσα ακριβώς ορίζει ο νόμος για τη θέση του Διευθυντή, και, όπως όλοι, έχω υποστεί τις νόμιμες περικοπές», ενώ σημείωσε πως σε περίοδο κρίσης κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να εξυγιάνει τον θεσμό.

Ο κ. Εϊπίδης αναφέρει επίσης πως μεγάλος νικητής των προσπαθειών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι το ελληνικό σινεμά που με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη «ταξιδεύει, προβάλλεται και βραβεύεται στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου». Ο ίδιος επισημαίνει πως έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο με όλες του τις δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδας. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ως βασικός συνεργάτης του Φεστιβάλ του Τορόντο επί 28 χρόνια, έχω προγραμματίσει 68 νέες ελληνικές ταινίες. Η πρώτη προβολή ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου εκτός Ελλάδας έγινε στο Τορόντο, και ο ίδιος ήταν καλεσμένος μου», καταλήγει.

Τέλος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της παραίτησής του, αναφέρει αναλυτικά:

«Διορίστηκα τον Μάιο του 2010 Διευθυντής του Φεστιβάλ (και όχι Καλλιτεχνικός Διευθυντής), με τον προηγούμενο νόμο περί κινηματογράφου. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου, έγινα Γενικός Διευθυντής. Το Διοικητικό Συμβούλιο, για λόγους οικονομίας, με εξουσιοδότησε να ενεργώ ως Γενικός Διευθυντής και ως Διευθυντής Φεστιβάλ (Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ), δύο διαφορετικές θέσεις με τον ίδιο, αρχικό μου μισθό. Καλλιτεχνικός Διευθυντής υπήρξα μόνο πριν από το 2010: του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και των Νέων Οριζόντων. Ακριβώς μετά την ανακοίνωση του διορισμού του κ. Σμαραγδή στη θέση του Προέδρου στις 12 Μαρτίου 2014, επικοινώνησαν μαζί μου από το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού, και μου ανακοίνωσαν ότι θα διοριστώ στη θέση του Γενικού Διευθυντή. Για να ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της διαδικασίας, μού ζήτησαν να παραιτηθώ από τη θέση που κατείχα με τον προηγούμενο νόμο – γεγονός που προκύπτει και από το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής μου, που δημοσιεύτηκε στο Τύπο. Έκτοτε, δεν υπήρξαν εξελίξεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού».

Η ανάδειξη του ποιοτικού κινηματογράφου και η ζύμωσή του με το ελληνικό κοινό ήταν το πρωταρχικό του μέλημα, όπως σημειώνει στην επιστολή, τονίζοντας πως αυτός ήταν ο λόγος που δημιούργησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πριν από 17 χρόνια (που σήμερα θεωρείται το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη) και υπηρετεί σθεναρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επί 22 χρόνια, από την διεθνοποίησή του το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή