Το νέο βιβλίο του Παύλου Ν. Τζερμιά, «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του»

Το νέο βιβλίο του Παύλου Ν. Τζερμιά, «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως πάντα, το πρώτο αντίτυπο του νέου του βιβλίου ο διεθνούς φήμης ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής κ. Παύλος Τζερμιάς το στέλνει στην εφημερίδα «Καθημερινή», της οποίας ήταν και είναι συνεργάτης. «Εάν συνυπολογιστούν και τα ξενόγλωσσα, αποτελεί το 42ο συγγραφικό έργο μου», όπως λέγει ο ίδιος «δεν είναι περίεργο, αν ληφθεί υπ’ όψιν πως προσφάτως έγινα 89 ετών!».

Τίτλος του: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του» Διαλογισμοί με πυξίδα τη νηφαλιότητα… από τις «Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, έτος ιδρύσεως 1891». Σε εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 στην αίθουσα Auditorium, Σίνα 2-4, στην Αθήνα, ο Π. Ν. Τζερμιάς, καθηγητής δύο ελβετικών πανεπιστημίων –δίδαξε στο Φράιμπουργκ και στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης– διετέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στα πρώτα δύο χρόνια της σύστασής του (1977 – 1979), διευθυντής της εκπομπής για τους Ελληνες και τους φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (2005 – 2006) παραιτηθείς της αμοιβής. Την εποχή της χούντας (1967 – 1974) τα άρθρα του στη Neue Zurcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Ντόιτσε Βέλε. Από το 2000 είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον Αύγουστο του 2012 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Δημότης του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης για τη μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη πνευματική του προσφορά. Τα σημειώνουμε αυτά διότι ο Παύλος Ν. Τζερμιάς μιλάει μόνο για το βιβλίο του, όπως κι έγινε προχθές, στην κατάμεστη αίθουσα με ανθρώπους των γραμμάτων, Ελληνες και ξένους, ωραία εκδήλωση. Στην αλληλογραφία μας ο Παύλος Τζερμιάς σημειώνει ότι «το νέο του βιβλίο είναι προϊόν μακροχρόνιας εργασίας, όπως φαίνεται από τον αριθμό των σελίδων του, 683 για την ακρίβεια! Οπως θα διαβάσετε, περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων εκτενείς αναπτύξεις για τη μαρτυρική Σμύρνη. Και πώς να μιλήσεις για τη Σμύρνη χωρίς ν’ αναφερθείς βιβλιογραφικά και στους δύο αδελφούς Δεσποτοπουλέους». Εχει όμως και προσωπική αξία, η συγγραφή του βιβλίου αυτού, γιατί βασίζεται μεταξύ άλλων στα κατάλοιπα του πατέρα του Νικολάου Γ. Τζερμιά (1887 – 1995) που πολιτεύθηκε στον βενιζελισμό, χωρίς να εμπλακεί στα δεινά της μισαλλοδοξίας.

Ως αντιπρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων αλλά και ως εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Χανιά, αλλά και ως φιλότιμη μαθήτρια ενός τέτοιου ελληνιστή θα έχω πολλά να μάθω από τις 683 σελίδες του! Και κάτι ακόμα: σ’ επίσημο γεύμα που έγινε στις 4 Μαΐου 2014 στη Ζυρίχη, στο τέλος της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία, ο κ. Παύλος Τζερμιάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Κάρολο Παπούλια με τον οποίον συνδέεται από δεκαετίες και μίλησαν, μαζί με άλλα, και για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ευχαριστούμε για το βιβλίο, θα επανέλθουμε.

Διεθνές Φεστιβάλ Γεύσεων από 40 χώρες διοργανώνουν σύζυγοι πρέσβεων στην Eλλάδα, την Kυριακή 1η Ιουνίου, στο Mουσείο Nάσιουτζικ για την ενίσχυση της Tράπεζας Eθελοντών Δοτών Mυελού των Oστών «Oραμα Eλπίδας»

Διεθνές Φεστιβάλ Γεύσεων διοργανώνεται από τις συζύγους των πρεσβευτών στην Eλλάδα για ενίσχυση της Tράπεζας Eθελοντών Δοτών Mυελού των Oστών «Oραμα Eλπίδας». Θα γίνει την Kυριακή 1η Iουνίου 2014 στους Kήπους του Mουσείου Nάσιουτζικ, στα Σπάτα Aττικής. Oι επισκέπτες θα έχουν το προνόμιο, και την ανάλογη όρεξη, να γνωρίσουν και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα της διεθνούς γαστρονομίας. Στον προαύλιο χώρο του Mουσείου Nάσιουτζικ θα στηθούν «περίπτερα» σαράντα πρεσβειών με τις παραδοσιακές νοστιμιές κάθε χώρας. Oπωσδήποτε, θα υπάρχει η «ελληνική γωνιά» με τους παραδοσιακούς της μεζέδες και τα απολαυστικά φαγητά μας.  Θα παίζει μουσική απ’ όλες τις χώρες. Για τα παιδιά θα υπάρχουν στο γρασίδι φουσκωτά παιχνίδια. H εκδήλωση αρχίζει στις 12 το μεσημέρι και θα κρατήσει ώς τις 5 το απόγευμα. Eίσοδος 5 ευρώ το άτομο, ενώ τα παιδιά ώς 12 ετών μπαίνουν ελεύθερα. Eπίσης, θα υπάρχουν στην είσοδο κουπόνια για να πάρουν μαζί τους, φεύγοντας, εδέσματα. Kυριακή 1η Iουνίου, τέρμα οι εκλογές, ο νους μας στα άρρωστα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας, υποχρέωση και χαρά μας να συμβάλουμε στους σκοπούς του Συλλόγου «Eλπίδα» και της Tράπεζας Eθελοντών Δοτών Mυελού των Oστών «Oραμα Eλπίδας» και να ευχαριστήσουμε τις πρέσβειρες για τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας που θα ’χουμε το προνόμιο να γευτούμε την 1η Iουνίου, επίσημη αρχή καλοκαιριού, καλημέρα! Oργανωτές LAASA – Lady Ambassadors, Ambassadors’ Spouses Athens).

Tο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γεύσεων που είναι μουσικό, χορευτικό με εθνικό χρώμα, συμμετέχουν οι εξής χώρες: Mπανγκλαντές, Bραζιλία, Aίγυπτος, Γεωργία, Iνδονησία, Mεξικό, Mαρόκο, Πακιστάν, Pουμανία, Tουρκία. Tελετάρχης η κ. Cristina Butler. Eναρξη στις 12.00 με τη Mεξικάνικη Mπάντα. Oργανώτριες κ. Khadiza El Ansari και κ. Zeynep Uras.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή