Κεντροαριστεράς φαντάσματα

Κεντροαριστεράς φαντάσματα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχω ακόμη πειστεί πόσο σοβαρή είναι αυτή η συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Εξαρχής με κατέλαβε μια υποψία ότι όλη αυτή η φασαρία για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως λέγεται, η οποία οφείλει να ξαναγεννηθεί, δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να κρυφτεί κάπου το παλιό ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, όπως κατέδειξαν και οι ευρωεκλογές, εγκαταλείπεται σταδιακά από τους οπαδούς του.

Εχουν γραφτεί ατέλειωτες αναλύσεις για τη δυναμική αυτού του χώρου, δυστυχώς όμως για αυτούς που τις εκπόνησαν, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις τελευταίες εκλογές. Η Δημοκρατική Αριστερά, που δυνητικά θα αποτελούσε το αριστερό άκρο του, κατεστράφη στις ευρωεκλογές. Είναι σχεδόν απίθανο να περάσει το 3% στο άμεσο μέλλον. Αλλος κεντροαριστερός παίκτης είναι το «Ποτάμι». Στην πολιτική δεν είναι καλό να προφητεύεις, αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ πως ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, που εισήλθε στον στίβο ως σημαιοφόρος του καινούργιου, θα εκχωρήσει το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του στις παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς τους δεξιοτέχνες των τακτικισμών, της ίντριγκας και της επικοινωνίας. Εκτός εάν του παραχωρήσουν την ηγεσία. Σας φαίνεται πιθανό;

Ακόμη μία φορά ένα τμήμα του παλαιού κατεστημένου, κακομαθημένο από τους καιρούς της κρατικοδίαιτης διαπλεκόμενης εξουσίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με τρικ, σχεδιασμούς επί χάρτου, παιχνίδια μέσω μίντια. Κατά βάθος θέλουν να κερδίσουν χρόνο και πάντα ελπίζουν σε ένα θαύμα. Αν υπάρχει Κεντροαριστερά, αυτή δεν πρόκειται να αναστηθεί εάν δεν εκπονήσει ένα δικό της σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Και αν δεν αλλάξει συλλήβδην το παλαιό πολιτικό προσωπικό με νέους και άφθαρτους. Το παράδειγμα του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία είναι λαμπρό. Θριάμβευσε στις ευρωεκλογές παρά τις συνθήκες ακραίας πόλωσης. Ενα μεγάλο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας ακολούθησε την προοπτική και την ελπίδα που προσφέρει. Ο Ρέντσι όμως δεν ζητάει μόνο από τον λαό. Βρίσκει λύσεις, ανακουφίζει. Προχωράει σε μεταρρυθμίσεις με προοπτική. Δεν σπέρνει φόβο και απόγνωση. Ξεβολεύει κατεστημένα, όχι μόνο όμως των πολιτών αλλά και της πολιτικής τάξης. Κεντροαριστερά, ιδού η Ρόδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή