Άποψη: Για μια δημοκρατική Ευρώπη

Άποψη: Για μια δημοκρατική Ευρώπη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει, να αναβαθμιστεί πολιτικά ως ενιαία και δημοκρατική οντότητα 500 εκατομμυρίων πολιτών, για να αναπτυχθεί οικονομικά και να παραμείνει κοινωνικά συμπαγής, προκειμένου να επιβιώσει. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών της περασμένης εβδομάδας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εκλογές του 2014 φαίνεται να σηματοδοτούν το τέλος της Ευρώπης των τεχνοκρατών και της μεγάλης πολιτικής ασυμμετρίας. Και να ανοίγουν τον δρόμο -ελπίζουμε- για μια Ευρώπη πολύ πιο δημοκρατική, πολύ πιο αλληλέγγυα μεταξύ των μελών-κρατών. Για μία Ευρώπη ισορροπημένη και όχι αγρίως μονομερή, με βάση τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων. Το μήνυμα της ογκώδους αποχής και της μεγάλης αύξησης των ποσοστών που εμφάνισαν τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού δεν πρέπει να μεταφραστεί ως αίτημα για «λιγότερη» Ευρώπη, αλλά ως φωνή δυσαρέσκειας και αγωνίας για μια «καλύτερη» Ευρώπη.

Πράγματι, το βασικότερο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να συνάξει είναι η ανάγκη των πολιτών για τον εκδημοκρατισμό της Ε.E. και ειδικότερα της Ζώνης των 18 κρατών του ενιαίου νομίσματος. Εάν η Γηραιά Ηπειρος δεν κυβερνηθεί με τρόπο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό, μπορεί να συμβούν και τα χειρότερα. Οι πολίτες να εκφράσουν ακόμη μεγαλύτερη απάθεια ή δυσφορία, ιδίως εάν η οικονομική ύφεση συνεχιστεί, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός να πάρουν ακραίες διαστάσεις και η Ενωση στο τέλος να διαλυθεί.

Είναι εκτός κάθε δημοκρατικής παράδοσης και λογικής, πλέον, οι αποφάσεις για την Ευρώπη να λαμβάνονται σ’ ένα κλειστό περιβάλλον υπουργών, τεχνοκρατών ή δικαστών, οι οποίοι δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Είναι εντελώς παράδοξο και αντιδημοκρατικό να μιλάμε για μία Ενωση και περαιτέρω ομοσπονδιακή προσέγγιση της Ευρώπης και να μην υπάρχει ένα δομημένο και νομιμοποιημένο υπερεθνικό πολιτικό σύστημα, για την οικονομική ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών, την ανακατανομή του πλούτου, την προώθηση των επενδύσεων και τη φροντίδα της ανάπτυξης. Να ανταγωνίζονται άμεσα οι χώρες του Βορρά τις χώρες του Νότου ή να εκμεταλλεύονται οι χώρες δανειστές τις χώρες οφειλέτες, μέλη όλες της ίδιας οικογένειας! Οπως ακόμη είναι αδιανόητο αποφάσεις κολοσσιαίες για το μέλλον των λαών να λαμβάνονται με άξονα τα εθνικά συμφέροντα ενός ισχυρού μέλους, π.χ. της Γερμανίας και όχι με βάση το κοινό όφελος. Το καμπανάκι το ευρωεκλογών αυτό το νόημα είχε, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει… Για να επιβιώσει.

Εντούτοις, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικές ηγεσίες, ένα κρίσιμο θέμα: όταν μιλάμε για πραγματικά ενωμένη Ευρώπη και για την άμεση ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία σε υπερεθνικό επίπεδο, ενδεχομένως (και ως επιστέγασμα) για άμεση εκλογή των ηγετών που θα λαμβάνουν τις κορυφαίες αποφάσεις για λογαριασμό των Ευρωπαίων πολιτών, συζητήσεις, πλέον, περί εκχώρησης των εθνικών εξουσιών και άλλα παρόμοια δεν χωράνε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή