Ελληνες και Εβραίοι, μία αμοιβαία επωφελής σχέση

Ελληνες και Εβραίοι, μία αμοιβαία επωφελής σχέση

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που το κόμμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο αντισημιτισμός ανάμεσα σε κάποιους Ελληνες εμφανίζεται ξανά. Στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν πράξεις Εβραίων ανάμεσα στις οποίες είναι και η διάσωση χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων και η παροχή βοήθειας σε κάθε επίπεδο για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στη σταθερή υποστήριξη της εβραϊκής κοινότητας στις προσπάθειές μας στην Ουάσιγκτον για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ απείλησε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης το 1974 με επιτροπή διευθυντικών στελεχών της αμερικανικής Γερουσίας, μέλος της οποίας υπήρξα και εγώ. Ο πρέσβης τότε τόνισε, με βάση τον χάρτη, ότι αρκετά ελληνικά νησιά βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ό,τι στην Αθήνα και ανέφερε ότι ιστορικά ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία.

Η επίσημη αυτή θέση της Τουρκίας αναδεικνύει τον βαθμό κινδύνου που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το 1974. Η Τουρκία μόλις είχε δολοφονήσει περίπου το 4% του ελληνοκυπριακού ανδρικού πληθυσμού, είχε αιχμαλωτίσει, εκτελέσει και θάψει σε ομαδικούς τάφους 1.500 Ελληνοκυπρίους και είχε ξεκινήσει την επί 40 χρόνια συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και επoικισμό του 1/3 της Κύπρου.

Η Τουρκία μπορεί να πίστευε τότε ότι πήρε «το πράσινο φως» γι’ αυτή την επιθετική συμπεριφορά από τον τότε πρόεδρο Νίξον και τον υπουργό Εξωτερικών Κίσινγκερ. Ο Κίσινγκερ γνώριζε από πριν για την εισβολή στην Κύπρο και αδιαφόρησε, ενώ παράλληλα πίεζε την Ελλάδα για να μην αντιδράσει στρατιωτικά. Επίσης, ο Κίσινγκερ αρνήθηκε να τερματίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία αν και ο αμερικανικός νόμος απαιτούσε από αυτόν να το πράξει, δεδομένου ότι η βοήθεια αυτή είχε χρησιμοποιηθεί επιθετικά. Η χούντα στην Ελλάδα χειροτέρεψε πιο πολύ τα πράγματα, αποδυναμώνοντας δραματικά τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ενας πιθανός πόλεμος με την Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα και, ίσως, επανασχεδιασμό, ακόμα και αλλαγή των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 1975 το αμερικανικό Κογκρέσο ανέτρεψε την παραπάνω αντίληψη αμερικανικής ευνοίας, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ηταν και η μοναδική φορά στην πρόσφατη Ιστορία που το Κογκρέσο ανέτρεψε απόφαση του Λευκού Οίκου για κάποιο σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Ανάμεσα στους Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που στάθηκαν στο πλευρό μας, καμία ομάδα –Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικανοί, Γυναίκες, Αφροαμερικανοί, Καθολικοί, κ.λπ.– δεν έφτασε τον βαθμό υποστήριξης που λάβαμε από τους Εβραίους γερουσιαστές και βουλευτές, το 95% των οποίων υποστήριξαν το εμπάργκο. Ο εβραϊκής καταγωγής πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής Ben Rosenthal από τη Νέα Υόρκη ήταν ένας από τους τέσσερις ηγέτες υπέρ της επιβολής του εμπάργκο, μαζί με τον τότε βουλευτή Paul Sarbanes, τον John Brademas και τον προϊστάμενό μου, γερουσιαστή Tom Eagleton. Χωρίς την υποστήριξη των Εβραίων φίλων μας, η δύσκολη νίκη μας δεν θα είχε επιτευχθεί.

Η εβραϊκή κοινότητα επηρέασε ευνοϊκά την αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα.

Ηταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κλίντον που οι Εβραίοι φίλοι μας τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και που η αμερικανική πολιτική επί ελληνικών θεμάτων έφτασε στο καλύτερο σημείο της. Οι Εβραίοι υποστηρικτές μας συμπεριέλαβαν από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Sandy Berger και τον ειδικό επί ευρωπαϊκών θεμάτων Tony Blinken, την υπουργό Εξωτερικών Madeline Albright και τον υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα και ειδικό εντεταλμένο για την Κύπρο Dick Holbrooke, τους πρέσβεις Tom Miller, Mark Grossman και Dick Shifter, μέχρι τον απλό τμηματάρχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κλίντον και λόγω της εβραϊκής υποστήριξης πετύχαμε τα παρακάτω:

• Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην αποκλιμάκωση της κρίσης Ελλάδας-Τουρκίας μετά το επεισόδιο στα Ιμια.

• Ο Holbrooke επηρέασε ουσιαστικά τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε η Κύπρος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε.

• Ο πρόεδρος Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από τους Ελληνες για την αμερικανική συμπεριφορά απέναντι στη χούντα.

• Ο Κλίντον έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική θέση σε ό,τι αφορά τη μέγιστη σημασία του Πατριαρχείου.

• Ο Holbrooke πίεσε την ΠΓΔΜ να απαλείψει επιθετικές θέσεις για τη Μακεδονία-Ελλάδα από το σύνταγμά της.

• Οι ΗΠΑ πίεσαν την Αλβανία να απελευθερώσει τους κρατούμενους της «Ομόνοιας», ένας από τους οποίους είχε μάλιστα καταδικαστεί σε θάνατο.

Η εβραϊκή κοινότητα μας υποστήριξε στις δυσκολίες μας όπως εμείς οι Ελληνες υποστηρίξαμε την εβραϊκή κοινότητα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ο ελληνικός λαός ήταν ανυπέρβλητος σε εκείνη την προσπάθεια. Κανένας άλλος θρησκευτικός ηγέτης μιας κατεχόμενης από τους ναζί χώρας δεν αντιτάχθηκε δημόσια όπως ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Εξάλλου, όταν οι ναζί ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο και τον δήμαρχο να τους καταδώσουν Εβραίους, αυτοί όχι μόνο αρνήθηκαν να το πράξουν, αλλά με θάρρος έδωσαν τα δικά τους ονόματα.

Επίσης, πάρα πολλοί ήταν οι Ελληνες που ριψοκινδύνευσαν τη ζωή τους και τις ζωές των οικογενειών τους για να κρύψουν Εβραίους. Οταν ο ελληνικός λαός βρέθηκε σε αυτό το δίλημμα έδειξε πόσο ξεχωριστός λαός είναι. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το μεγαλειώδες παράδειγμα και να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει την απήχησή του.

Ουδείς υποχρέωσε τους Ελληνες να σώσουν τότε εβραϊκές οικογένειες και ουδείς υποχρέωσε τους Εβραίους μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Ολα έγιναν αυθόρμητα γιατί οι δύο λαοί μοιράζονται κοινές κοσμοθεωρίες. Οπως ανέφερε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ στο βιβλίο του «Closing The Ring», «Δεν υπάρχουν άλλα έθνη σαν αυτά τα δύο που να σημάδεψαν τόσο πολύ την παγκόσμια ιστορία. Αυτοί οι δύο λαοί μάς κληροδότησαν την ευφυΐα και τη σοφία τους. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ επηρέασαν όσο κανείς άλλος την ανθρωπότητα».

Σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους Ελληνες και τους Εβραίους είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Οι προσπάθειες στην Ανατολική Μεσόγειο για αποκλεισμό των μη Μουσουλμάνων ωθούν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον περισσότερο από ποτέ. Το φυσικό αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου και τώρα της Ελλάδας, που ανακαλύφθηκε στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό λόγο.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα είναι η μοναδική επιλογή.

* O κ. Andy Manatos είναι πρόεδρος της Manatos & Manatos (M&M), the Coordinated Effort of Hellenes and the Washington Oxi Day Foundation, και δραστηριοποιείται σε θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή