Επικεφαλής η Ελλάδα σε επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Επικεφαλής η Ελλάδα σε επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μεγάλη κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την οποία σχεδίασε η Ελλάδα και για πρώτη φορά προΐστατο στις δράσεις σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 5-11 Μαΐου.

Η κοινή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 18 χώρες-μέλη της ΕΕ, είχε την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ» και συμμετείχαν συνολικά 39 διεθνή αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία τρία ελληνικά, (Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας»).

Στόχοι της κοινής αστυνομικής επιχείρησης ήταν:

– Ο εντοπισμός και η σύλληψη παράνομα διακινούμενων μεταναστών.

– Η εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης.

– Η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και στοιχείων για πληροφοριακούς και προανακριτικούς σκοπούς.

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν 23 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, εκ των οποίων οι 21 προσπάθησαν να ταξιδέψουν κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι άλλοι δύο λειτουργούσαν ως συνοδοί-διακινητές τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με διεθνή δράση, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Σε αυτή την επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα.

Εκτός από την Ελλάδα, στην επιχείρηση συμμετείχαν οι Κύπρος, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Βουλγαρία και Φινλανδία.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η υποστήριξη που παρείχε η EUROPOL στην επεξεργασία, αξιολόγηση και περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, ενώ από την ανάλυση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προκύπτουν πρόσθετα επιχειρησιακά και στρατηγικά οφέλη για τις διωκτικές Αρχές, σε ό,τι αφορά τη δράση και τη συγκρότηση των δουλεμπόρων και την εκτίμηση της απειλής που συνιστά η δράση των εγκληματικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή