Προκλητικό σόου Μιχαλολιάκου

Προκλητικό σόου Μιχαλολιάκου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδόν ομόφωνη –άπαντες οι παρόντες πλην ενός– απόφαση της Ολομέλειας για άρση της ασυλίας των Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χρ. Παππά σήμανε το τέλος μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία συνοδεύθηκε από άκρως επιθετικές προκλήσεις των χρυσαυγιτών εντός του Ναού της Δημοκρατίας. Επί 224 βουλευτών που ψήφισαν, 223 είπαν «ναι» στο αίτημα των δικαστικών αρχών και μόνο ένας περιορίστηκε να δηλώσει «παρών» (σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Νικολόπουλος).

Νωρίτερα, τόσο ο κ. Μιχαλολιάκος όσο και οι δύο άλλοι προφυλακισμένοι βουλευτές, που ειδικά για τη χθεσινή διαδικασία μεταφέρθηκαν φρουρούμενοι από τον Κορυδαλλό στο μέγαρο της Βουλής, με τις τοποθετήσεις τους, πέραν των ύβρεων που –για ακόμη μία φορά σημάδεψαν τον δημόσιο λόγο τους– επιχείρησαν να εμφανίσουν σειρά στελεχών της Ν.Δ. ως παρασκηνιακούς συνομιλητές της Χ.Α. Σε αντίθεση, ωστόσο, με ό,τι είχε συμβεί προ καιρού με την υπόθεση Μπαλτάκου, αυτή τη φορά οι «καταγγέλλοντες» δεν είχαν να εμφανίσουν κάποιο «αποδεικτικό στοιχείο».

Την αρχή έκανε ο Ν. Μιχαλολιάκος. Αφού δήλωσε «αμετανόητος χρυσαυγίτης», υποστήριξε όχι μόνον ότι «δύο υπουργοί» της Ν.Δ. επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά και πως ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτης τον καλούσε στο τηλέφωνο: «Στα δύο κινητά που μου κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική, υπήρχε ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γ. Μουρούτης. Ηταν και αυτός σε επαφές», είπε. Με οργή απάντησε ο κ. Μουρούτης, μέσω ανακοίνωσης που διένειμε η Ν.Δ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως ουδεμία επαφή είχε με τον Ν. Μιχαλολιάκο ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Χ.Α.

Αργότερα, και αφού μεσολάβησε η ομιλία Λαγού και η διά στόματός του απειλή «μπλέξατε άσχημα μαζί μας», ο Χρ. Παππάς άρχισε να αναφέρει κι άλλα ονόματα γαλάζιων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι ο Παππάς «είναι καλός και πρέπει να έρθει στη Ν.Δ.», ο Αδ. Γεωργιάδης φέρεται να έχει εκφραστεί με εξαιρετικά θερμό τρόπο για τη Χ.Α. κ.ο.κ. «Υπήρχαν πολλοί Μπαλτάκοι σε διατεταγμένη υπηρεσία», σημείωσε ο Χρ. Παππάς πριν καταλήξει: «Εύχομαι όλους εσάς τους άθλιους ο Θεός να σας λυπηθεί. Ο λαός, πάντως, όχι». Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση, με τους χρυσαυγίτες βουλευτές να εξαπολύουν ύβρεις, στοχοποιώντας ιδιαίτερα εκείνους τους βουλευτές που τους αποδοκίμαζαν. Μέσα στον κύκλο της έντασης, ο Γ. Μίχος σηκώθηκε κινούμενος απειλητικά προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδρομή του «διακόπηκε» από παρέμβαση άλλου χρυσαυγίτη βουλευτή και αφού προηγήθηκε αυστηρών τόνων λακωνική παρατήρηση του Π. Δήμα: «Γύρνα πίσω», είπε στον εμφανώς επιθετικών διαθέσεων βουλευτή της Χ.Α. Η Ν.Δ. αντέδρασε συνολικά σε όσα ισχυρίστηκαν τα στελέχη της Χ.Α., με την κ. Αννα Ασημακοπούλου να σημειώνει πως πρόκειται για «κατασκευάσματα νοσηρής φαντασίας, ψεύδη και αθλιότητες».

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, πάντως, αποχώρησαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εγείροντας ενστάσεις ανάλογες εκείνων που εξέφρασε και η Χ.Α.: ότι παρήλθε η 3μηνη προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να αποφανθεί η Ολομέλεια επί ενός εισαγγελικού αιτήματος για άρση ασυλίας. Σύμφωνα με τη Χ.Α., το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα και τις εκλογές δεν μπορεί να θεωρηθεί «νεκρός χρόνος» και συνεπώς, η ψηφοφορία δεν έπρεπε να γίνει. «Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής», αναφέρεται, πάντως, ρητώς στο Σύνταγμα (άρθρο 62, παρ. 2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή