Με σύννεφα η απελευθέρωση του Αμερικανού

Με σύννεφα η απελευθέρωση του Αμερικανού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος άνδρας, με ξυρισμένο κεφάλι, ντυμένος με λευκή κελεμπία περιμένει υπομονετικά, καθισμένος μέσα σε ένα λευκό ημιφορτηγό, ενώ έξω από το αυτοκίνητο μαχητές Ταλιμπάν με καλάσνικοφ σκύβουν να του μιλήσουν. Ο άνθρωπος με την κελεμπία ανοιγοκλείνει τα μάτια σαν να ενοχλείται από το δυνατό φως του ήλιου και κουνάει το κεφάλι του, συγκατανεύοντας. Ενοπλοι Ταλιμπάν, οι περισσότεροι έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντίλια, περιπολούν, ακροβολισμένοι σε λοφίσκους, ενώ ένα αμερικανικό ελικόπτερο Blackhawk προσγειώνεται μέσα σε σύννεφο σκόνης. Δύο Ταλιμπάν –ο ένας κουνώντας ένα λευκό πανί δεμένο σε ξύλινο ραβδί, εν είδει λευκής σημαίας– οδηγούν τον άνδρα με την κελεμπία προς το ελικόπτερο. Τρεις Αμερικανοί τού σφίγγουν το χέρι, του κάνουν σύντομη σωματική έρευνα και τον οδηγούν μέσα στο ελικόπτερο, το οποίο απογειώνεται, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα, στα αγγλικά: «Μην ξαναγυρίσεις στο Αφγανιστάν»!

Κάπως έτσι κυλάει το βίντεο, διαρκείας 17 λεπτών, που δείχνει την παράδοση του Αμερικανού λοχία Μπόουι Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, το περασμένο Σάββατο. Το βίντεο αναρτήθηκε χθες από τους Ταλιμπάν στο Διαδίκτυο και έδωσε νέα τροφή στη διαμάχη γύρω από την αμφιλεγόμενη απελευθέρωση του Μπέργκνταλ, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής του με πέντε μαχητές του ισλαμικού κινήματος, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο.

Ο 28χρονος λοχίας του αμερικανικού στρατού ήταν αιχμάλωτος των Ταλιμπάν επί πέντε χρόνια και η απελευθέρωσή του έγινε δυνατή χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ. Οταν όμως ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε το νέο, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαρμόσυνο, στους Αμερικανούς στρατιώτες της βάσης Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, εισέπραξε μια εκκωφαντική σιωπή. Κάτι εντελώς ασυνήθιστο, αλλά όχι και απροσδόκητο.

Προτού εξαφανιστεί από τη βάση του, στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, ο Μπέργκνταλ είχε εκφράσει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την απογοήτευσή του από τον πόλεμο της χώρας του εναντίον των Ταλιμπάν και την πρόθεσή του «να βρει μια καινούργια ζωή». Αφησε πίσω του το όπλο και την εξάρτυσή του, γεγονός που οδήγησε τους συναδέλφους του να τον κατηγορήσουν για λιποταξία.

Η εικόνα του Μπέργκνταλ στα μάτια μερίδας του αμερικανικού πληθυσμού ζωγραφίστηκε με ακόμη μελανότερες αποχρώσεις ύστερα από ρεπορτάζ μεγάλων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα New York Times, ότι έξι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση του Μπέργκνταλ. Οι αιτιάσεις αυτές ανάγκασαν το Πεντάγωνο να ξεκινήσει έρευνα για πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα του λοχία πριν και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Χθες, πάντως, ο Χέιγκελ δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες «για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό όπου Αμερικανοί στρατιώτες να έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο των προσπαθειών διάσωσης του Μπέργκνταλ». Κάλεσε δε τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα, κάτι που θα ήταν «άδικο» για τον λοχία και την οικογένειά του. «Δεν λειτουργούμε έτσι στις ΗΠΑ. Στηριζόμαστε στα γεγονότα», πρόσθεσε.

Αναστάτωση έχει προκληθεί και στο Κογκρέσο, μέλη του οποίου καλούν τον Μπαράκ Ομπάμα να δώσει εξηγήσεις για την αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Μία από τις βασικές αρχές που μας προστατεύουν, να ξέρουν δηλαδή οι εχθροί μας ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες, έχει ήδη υπονομευτεί», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζο Μπέινερ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες. Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπακ Μακίον, ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον υπουργό Αμυνας της χώρας να καταθέσει στις 11 Ιουνίου σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τους Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, ο Μπέργκνταλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου οι γιατροί ελέγχουν τις επιπτώσεις της μακρόχρονης αιχμαλωσίας στη σωματική και ψυχική υγεία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή