Κονδύλια για… νεκρούς ασθενείς

Κονδύλια για… νεκρούς ασθενείς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καπνός» είναι ένας στους τρεις ασθενείς που δηλώνονται από τις επιχορηγούμενες ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας ότι λαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες. Οπως κατέδειξε έλεγχος της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, το 34,6% των δηλωθέντων, από τις μονάδες, ΑΜΚΑ ασθενών είναι άκυρο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου είχαν δηλωθεί ΑΜΚΑ νεκρών και μάλιστα μετά τον θάνατό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αυτές λαμβάνουν επιχορήγηση με βάση τους ασθενείς που δηλώνουν. Το υπουργείο Υγείας προχωράει άμεσα στον συμψηφισμό των ποσών που φαίνεται από τον έλεγχο ότι λάμβαναν καταχρηστικά οι μονάδες και παράλληλα η αρμόδια υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή θα διαβιβάσει το πόρισμα των ελέγχων στις εισαγγελικές αρχές.

Οπως ανέφερε χθες η κ. Μακρή, ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της –καθώς υπήρχαν ενδείξεις παρατυπιών– προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που υποβάλλονταν στο υπουργείο Υγείας για να επιχορηγηθούν οι μονάδες ψυχικής υγείας ήταν αληθή. Ο έλεγχος αφορούσε την περίοδο Ιουλίου 2013 – Απριλίου 2014 και διενεργήθηκε σε 68 φορείς (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν 272 μονάδες για ψυχικά πάσχοντες). Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 37.154 δηλωθέντων ως ψυχικά πασχόντων. Με την υποβολή των ΑΜΚΑ διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε αυτομάτως κατά 7.577, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που ακολούθησε προέκυψε ότι περισσότεροι από 12.000 που δηλώνονταν δεν υπήρχαν (άκυρα ΑΜΚΑ, ΑΜΚΑ νεκρών κ.ά.)!

Ακόμα και στα μη άκυρα ΑΜΚΑ, μόλις στο 40,42% των περιπτώσεων δεν εμφανίζεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Ειδικότερα, το 30,45% των ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν δεν ανήκει στους ασθενείς στους οποίους φαίνεται να παρέχονται υπηρεσίες από τις μονάδες, ενώ σε ποσοστό της τάξης του 1,31% οι ασθενείς διαμένουν ταυτόχρονα σε δύο μονάδες στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα). Περαιτέρω διερεύνηση απαιτείται για τις περιπτώσεις που ασθενείς φαίνεται να λαμβάνουν υπηρεσίες από περισσότερες της μιας μονάδας ίδιου ή διαφορετικού τύπου (18,85%) και για περιπτώσεις ασθενών που αν και διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας στεγαστικού τύπου, επισκέπτονται και λαμβάνουν υπηρεσίες από κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες κ.ά.

Οπως ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός, από σήμερα η αρμόδια υπηρεσία θα προβεί στον άμεσο συμψηφισμό των ποσών που προκύπτουν από τα ευρήματα, στη διασταύρωση των στοιχείων και με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ενδεχομένως να επιβαρύνεται και ο Οργανισμός, στη διαβίβαση του πορίσματος στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, ήδη η χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας ΝΠΙΔ έχει περιοριστεί κατά 30.000.000 ευρώ (από περίπου 90.000.000 σε 60.000.000 ευρώ), ενώ εκτιμάται ότι με τους περαιτέρω ελέγχους θα μειωθεί επιπλέον κατά 30% τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή