Γιορτινό κλίμα στη σέντρα ελληνοτουρκικού αγώνα

Γιορτινό κλίμα στη σέντρα ελληνοτουρκικού αγώνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ποδοσφαιρικός αγώνας με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο – Ανακαλύψτε αυτή την τρελή ιστορία». Ετσι τιτλοφορείται άρθρο σε γαλλικό ιστότοπο που αναφέρεται στον «επαναληπτικό» ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της χιώτικης ομάδας Λαίλαπας και της τουρκικής Karsiyaka, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από 84 χρόνια. Το εν λόγω αθλητικό γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης κυριολεκτικά απ’ όλο τον… πλανήτη. Αναφορές με διθυραμβικά σχόλια έγιναν από δημοσιογράφους στη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Βοσνία, τη Ρωσία έως την Αργεντινή και το Περού κ.α. Και όχι άδικα, καθώς η ισχύουσα άποψη διεθνώς είναι ότι Ελληνες και Τούρκοι έχουν στην καλύτερη εκδοχή… ουδέτερες σχέσεις. Οι εικόνες, όμως, που καταγράφηκαν στη Χίο, φαίνεται ότι ανέτρεψαν τις παραπάνω αντιλήψεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» φιλοξένησε το γεγονός στο πρωτοσέλιδό της.

Το λιμάνι της Χίου είχε ντυθεί από νωρίς το Σάββατο με τα «καλά» του εν αναμονή των «μουσαφίρηδων». Τη στιγμή που κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας άκουγαν τους τελευταίους προεκλογικούς λόγους των υποψηφίων τοπικών αρχόντων, οι Χιώτες υποδέχονταν στο νησί τους 1.500 Τούρκους από την «αντίπερα» όχθη, με στόχο να «κλείσουν» μια εκκρεμότητα από τα παλιά, ολοκληρώνοντας τον ποδοσφαιρικό αγώνα που σταμάτησε εξαιτίας μιας νεροποντής το 1930. «Και αυτή τη φορά, όμως, ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε» διηγείται στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Κωττάκης, πρόεδρος της χιώτικης ποδοσφαιρικής ομάδας Λαίλαπας Χίου. «Στο 67ο λεπτό ενθουσιασμένοι φίλαθλοι, παρασυρμένοι από το γιορτινό κλίμα, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, απέσπασαν την μπάλα και άρχισαν να χορεύουν μαζί, Τούρκοι και Ελληνες». Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει και πάλι ένα «υπόλοιπο» για τις ομάδες Λαίλαπας και Karsikaya Σμύρνης, οι οποίες στο μεταξύ υπέγραψαν σύμφωνο αδελφοποίησης και σκοπεύουν να συνεχίσουν τα φιλικά ματς, τερματίζοντάς τα λίγα λεπτά πριν από την κανονική λήξη. «Το σκορ, πάντως, μέχρι τη στιγμή της διακοπής ήταν ισοπαλία, 5-5», προσθέτει ο κ. Κωττάκης. «Συμβολικό;».

Για τη μετάβαση των φιλάθλων «ναυλώθηκε» καταμαράν χωρητικότητας 450 ατόμων, το οποίο διένυσε την απόσταση σε μόλις 18 λεπτά αντί του καθιερωμένου 45λεπτου. Για πολλούς από τους Τούρκους επισκέπτες, που κατέκλυσαν για δύο μέρες το νησί, ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν τη Χίο. Κρίνοντας, όμως, από τα χαμόγελα των φωτογραφιών, μάλλον δεν θα είναι η τελευταία τους φορά στο νησί. Μεταξύ των φιλάθλων, που στη συνέχεια παρακολούθησαν ελληνοτουρκική συναυλία και την επομένη ξενάγηση στο νησί, ήταν οι πρέσβεις των δύο χωρών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι. Για ορισμένους, όπως μια 97χρονη ηλικιωμένη από το χωριό Ελατα, η επανάληψη του αγώνα στάθηκε αφορμή να ανασύρουν μνήμες από τα νιάτα τους.

«Θα συνεχίσουμε»

Για την αναβίωση του εν λόγω αθλητικού γεγονότος, το οποίο έφερε στην επιφάνεια ο Χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακρυδάκης, ο 23χρονος Μιχάλης Κωττάκης μετακόμισε από το Λονδίνο στη Χίο, όπου ανέλαβε αρχικά ως προπονητής της ομάδας, ενώ παρακολουθούσε ταχύρρυθμα μαθήματα τουρκικής γλώσσας, «κάτι που τελικά αξιοποίησα δεόντως», σημειώνει σήμερα υπομειδιώντας στην «Κ». «Μαζί με πολλούς νέους Χιώτες ιδρύσαμε την κίνηση “87 λεπτά”, μέσω της οποίας θα συνεχίσουμε τη δράση πέρα από το ποδόσφαιρο, με στόχο την καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή