Περιήγηση στην Ελλάδα με το Street View της Google

Περιήγηση στην Ελλάδα με το Street View της Google

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οθόνη του προτζέκτορα προβάλλεται η οδός Αδριανού, περιστοιχισμένη από τα τραπέζια από τις ταβέρνες και τις καφετέριες κοντά στον σταθμό του Θησείου. Πατώντας το βέλος που φαίνεται στην οθόνη και δείχνει προς τα εμπρός, η εικόνα αλλάζει σαν να προχώρησε κανείς μερικά μέτρα προς το Μοναστηράκι, λες και ακολουθεί τους τουρίστες που βρίσκονται τριγύρω. Τώρα, στα δεξιά φαίνονται ολοκάθαρα ο Βράχος της Ακρόπολης και ο ναός του Ηφαίστου, λουσμένοι στο φως και το μουσείο της Στοάς του Αττάλου στο βάθος του δρόμου.

Η σύντομη εικονική «βόλτα» στο Θησείο ήταν ένα μόνο μέρος της επίδειξης του Street View που έκανε η Google στη χθεσινή εκδήλωσή της, με την οποία ανακοίνωσε επίσημα το λανσάρισμα της υπηρεσίας στη χώρα μας. Το Street View περιλαμβάνεται στους online χάρτες της Google και, μέσω λεπτομερών πανοραμικών φωτογραφιών από το ύψος του δρόμου, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη του Ιντερνετ να «περιηγηθεί» από τον υπολογιστή ή την «έξυπνη» συσκευή του στο 60-70% της Ελλάδας, «εξερευνώντας» τα μέρη που θα επιλέξει.

Oπως ανέφερε ο Στέφανος Λουκάκος, γενικός διευθυντής της Google Ελλάδας, η υπηρεσία χρησιμοποιείται από πολλούς στο εξωτερικό που θέλουν να πάρουν μια πρώτη ιδέα για τη χώρα και την περιοχή όπου σκέφτονται να κάνουν διακοπές. Κάτι που σημαίνει ότι αναδεικνύει την πλούσια φυσική ομορφιά της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Ως ένα εργαλείο διαφήμισης του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας χαρακτήρισε, από τη μεριά του, το Street View ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας: «Στο πρόσωπο της Google, η Ελλάδα βρήκε έναν άξιο συνεργάτη».

Εκτός από τον τουρισμό, σύμφωνα με τον Ουλφ Σπίτζερ, μάνατζερ του Street View της Google, εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ενώ πολλές εταιρείες ενσωματώνουν στα σάιτ τους τις πανοραμικές εικόνες, που η Google προσφέρει δωρεάν, για να διαφημίσουν τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους.

Από χθες, η Ελλάδα έγινε η 56η χώρα που απέκτησε ψηφιακή «παρουσία» στο Street View, το οποίο κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας. Οπως ανέφερε ο Ουλφ Σπίτζερ, στις ελληνικές περιοχές που έχουν «ανέβει» στην υπηρεσία, συγκαταλέγονται ενδεικτικά όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, η πλειονότητα της ηπειρωτικής χώρας, όλα τα νησιά του Ιονίου, καθώς και νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οπως και στις υπόλοιπες χώρες, οι πανοραμικές φωτογραφίες αφορούν δημόσιους χώρους, ενώ για να φωτογραφηθεί ένας ιδιωτικός χώρος δίνεται πρώτα ειδική άδεια από τον ιδιοκτήτη.

Οι λήψεις έγιναν τη διετία 2011-2012 από τα ειδικά οχήματα της Google. Στο πλαίσιο της ανανέωσης του υλικού της υπηρεσίας που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως η εταιρεία, σύντομα τα αυτοκίνητα θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα, για να αποτυπώσουν τις ήδη φωτογραφημένες περιοχές με νέες εικόνες, αλλά και για να «σαρώσουν» ακόμη περισσότερα μέρη.

Η υπηρεσία πήρε το «πράσινο φως» από την ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τον Νοέμβριο του 2013, η οποία έκρινε πως η υπηρεσία δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως ανέφερε και στην άδειά της, είναι θολωμένα τα πρόσωπα των περαστικών και πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ περιλαμβάνει μια online φόρμα με την οποία μπορεί κάθε χρήστης να επισημάνει στην εταιρεία αντικείμενα στις εικόνες που χρειάζονται περισσότερη θόλωση.

Η υπηρεσία στη χώρα μας πέρασε από «χίλια κύματα», αφού τα οχήματα της Google πρωτοεμφανίστηκαν στους ελληνικούς δρόμους τον Απρίλιο του 2009, με την Αρχή να μπλοκάρει τις φωτογραφίσεις έναν μήνα αργότερα. Τα αυτοκίνητα της εταιρείας βρέθηκαν ξανά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2011, όταν η Αρχή έδωσε άδεια στην εταιρεία υπό την προϋπόθεση ότι οι λήψεις τους θα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη βελτίωση των online χαρτών και όχι για το Street View.

Από το 2012, πάντως, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να «περιηγηθεί» εικονικά στην Ακρόπολη, που «ανέβηκε» στο Street View, ενώ λίγους μήνες αργότερα το ίδιο έγινε και με τη Μονή της Πάτμου, στο πλαίσιο του Google Art Project. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να συνεργασθεί με την Google, ώστε να αποτυπωθούν περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή