Συλλήψεις 43.000 λαθρομεταναστών

Συλλήψεις 43.000 λαθρομεταναστών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το να θωρακίσεις τελείως τα θαλάσσια σύνορα είναι ανέφικτο εξαιτίας της τεράστιας ακτογραμμής που έχει η χώρα μας, αλλά και της πολύ μικρής απόστασης που χωρίζει τα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Οι συνεχόμενες περιπολίες ωστόσο έχουν βοηθήσει δραστικά ώστε να μην είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως παλαιότερα, τα θαλάσσια σύνορα. Η δουλειά είναι σκληρή και για το προσωπικό και για τα σκάφη, ωστόσο φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα» τονίζει στην «Κ» πολύπειρος αξιωματικός του Λιμενικού.

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνει με νόημα στην «Κ» ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να συνεργάζονται». Αλλά τον λόγο έχουν οι αριθμοί:

Αύξηση κατά 10,5% παρουσίασαν οι συλλήψεις παρανόμως εισελθόντων μεταναστών το πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.Συνελήφθησαν συνολικά 13.297 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητα στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, απ’ όπου οι μεταναστευτικές ροές εμφανίστηκαν αυξημένες κατά περίπου 122%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αριθμοί

Ωστόσο οι συνολικές συλλήψεις μεταναστών –χερσαία και θαλάσσια σύνορα– εμφανίζουν συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικά το 2008 είχαν συλληφθεί 146.337 μετανάστες, ενώ το 2013 οι συλλήψεις ήταν 43.000.

Η πολυπληθέστερη αριθμητικά ομάδα αφορά, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους παρανόμως εισερχομένους Αλβανούς, ωστόσο εφαρμόζονται άμεσα οι διμερείς συμβάσεις και οι συλληφθέντες απελαύνονται με «συνοπτικές διαδικασίες» στη γειτονική χώρα.

Αντίθετα, εκρηκτικό χαρακτηρίζεται το φαινόμενο αύξησης εισόδου προσφύγων από τη Συρία και όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι ροές από τη σπαρασσόμενη χώρα αναμένεται να ενταθούν.

Το πρώτο τετράμηνο του 2014, οι Σύροι ήταν η δεύτερη αριθμητικά «ομάδα» ατόμων που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας (4.187 άτομα) μετά τους Αλβανούς, όταν πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός των Σύρων εισερχομένων ήταν σχεδόν μηδαμινός.

Εχοντας αντιληφθεί ότι τα αμιγώς κατασταλτικά μέτρα δεν αρκούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολυσύνθετο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές άλλων χωρών προκειμένου να εντοπίζονται τα μέλη κυκλωμάτων στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

«Χρωστάνε χρήματα στα κυκλώματα και δεν μπορούν να επιστρέψουν μέχρι να τα ξεχρεώσουν, επειδή σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται τα μέλη των οικογενειών τους. Μιλάμε για ωμό σκλαβοπάζαρο, κάποιοι το θεωρούν υπερβολικό, ωστόσο ακριβώς γι’ αυτό πρόκειται: Οι δουλέμποροι πείθουν τους μετανάστες ότι πρόκειται να πάνε σε μια χώρα όπου θα μπορούν να μείνουν χωρίς πρόβλημα, θα έχουν δουλειά με αρκετά χρήματα και θα ξεχρεώσουν γρήγορα το χρέος τους προκειμένου από εκεί και πέρα να μαζεύουν λεφτά για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Στην πραγματικότητα, μένουν σε άθλιες συνθήκες, τους παίρνουν όλα τα χρήματα και εργάζονται χωρίς κανένα δικαίωμα σε επιχειρήσεις που –πολύ συχνά– έχουν διασύνδεση με τα δουλεμπορικά δίκτυα» περιγράφει την εικόνα στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

«Ας ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των εθελούσιων επιστροφών» λέει η ίδια πηγή.

Με αυτό τον «τρόπο» έφυγαν από την Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα 20.881 άτομα, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να φύγουν ακόμα περίπου 8.500 μετανάστες, μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πρόκειται κυρίως για άτομα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Γεωργία, κ.ά. Αυτό βέβαια δεν αφορά τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή