Το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών

Το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με δεκάδες δεσμεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς αυτές πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αρκετές εξ αυτών είναι οι εκκρεμότητες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται συντηρείται από χαμηλόμισθους. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο». 

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εφαρμογή μισθολογίου με βάση την παραγωγικότητα, απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ψήφιση αρκετών «καυτών» νομοσχεδίων όπως για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν το φθινόπωρο με τους πιστωτές της χώρας, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες-προαπαιτούμενα (Μαΐου και Ιουνίου) προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Αμέσως μετά το Eurogroup του Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, προκειμένου στη συντριπτική τους πλειονότητα να τεθούν σε εφαρμογή το 2015.

Ποιος είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης

Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK. Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.

Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή