Ισλαμιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη

Ισλαμιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχητές της πιο σκληροπυρηνικής ισλαμικής οργάνωσης του Ιράκ κατέλαβαν, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις, τη Μοσούλη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και ολόκληρη την επαρχία Νινευή, κέντρο της ιστορικής αυτοκρατορίας των Ασσυρίων. Η δραματική αυτή εξέλιξη αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί και υπογραμμίζει την αδυναμία της Βαγδάτης να συγκροτήσει αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις, σε πείσμα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που δέχεται από την Ουάσιγκτον.

«Οταν η μάχη αγρίεψε στη Μοσούλη, οι στρατιώτες μας πέταξαν τα όπλα και τις στολές τους, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και έγιναν εύκολη λεία για τους τρομοκράτες», αναγνώρισε αφοπλιστικά ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου, Οσάμα Νουτζάιφι, για να προσθέσει: «Ολόκληρη η επαρχία Νινευή βρίσκεται στα χέρια των μαχητών. Η κρίση απειλεί όχι μόνο το Ιράκ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Από την περασμένη Πέμπτη, η σουνιτική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS) είχε εξαπολύσει ταυτόχρονες επιθέσεις στις επαρχίες Νινευή, Ανμπάρ, Σαλαντίν, Ντιγιάλα, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαγδάτης, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Η ταχύτητα με την οποία έπεσε στα χέρια των ανταρτών η Μοσούλη, μια πόλη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, εξέπληξε τους πάντες. Νωρίτερα, οι ισλαμιστές είχαν καταλάβει άλλη μία μεγάλη πόλη, τη Φαλούτζα, στην επαρχία Ανμπάρ.

Ο κυβερνητικός στρατός εγκατέλειψε σε πρώτο χρόνο το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, στον ποταμό Τίγρη, για να ανασυνταχθεί στις δυτικές περιοχές της. Γρήγορα, όμως, οι αντάρτες κατέλαβαν το αρχηγείο της περιφερειακής διοίκησης, τα αστυνομικά τμήματα και τις στρατιωτικές βάσεις της πόλης, για να εκδιώξουν το σύνολο των κυβερνητικών δυνάμεων από την περιοχή. Τα καταστήματα της Μοσούλης παρέμειναν χθες κλειστά και οι δρόμοι ήταν ερημωμένοι. Στα κεντρικά σημεία ανέμιζαν οι μαύρες σημαίες του ISIS, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν ανακοινώσεις της οργάνωσης που έκαναν λόγο για «απελευθέρωση» της σουνιτικής πόλης από τη σιιτική κυβέρνηση Μαλικί και υπόσχονταν ότι οι μαχητές της οργάνωσης δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε, εκτός αν δεχθούν πρώτοι επίθεση.

Στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από το Κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει όπλα και εξοπλισμό σε πολίτες, οι οποίοι προσφέρονται εθελοντικά να πολεμήσουν για την εκδίωξη των «τρομοκρατών». Ο Νούρι αλ Μαλικί ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση» των ενόπλων δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το χειρότερο κύμα βίας που έχει γνωρίσει το Ιράκ από τη διετία 2006-2007, όταν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών πήραν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τις εξελίξεις στη Μοσούλη, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή». Στη σχετική δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, τονίζεται ότι η Ουάσιγκτον «υποστηρίζει μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την αναχαίτιση αυτής της πρόκλησης». Εκφράζεται επίσης η ετοιμότητα των ΗΠΑ «να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια» για τον σκοπό αυτό.

Η φονταμενταλιστική οργάνωση ISIS ήταν μέχρι πρόσφατα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αλλά διέκοψε τις σχέσεις της με τη διεθνή, τρομοκρατική οργάνωση όταν αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση της και στη γειτονική Συρία, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις του διαδόχου του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αιγύπτιου ισλαμιστή ηγέτη, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή